Cenaclul Republica și-a schimbat sediul: anul ăsta tinerii scriitori sunt așteptați la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu. Până acum, din 2011, ședințele cenaclului au avut loc la Biblioteca Națională, acolo unde tinerii scriitori au fost invitați de regretatul Alexe Rău.

Pe la Republica au trecut cu lecturi peste 60 de tineri scriitori din România, cu sprijinul ICR, a Platformei Unioniste Acțiunea 2012 sau a companiei de transport Alverstur. De asemenea și pentru tinerii scriitori din Chișinău, Republica este o platformă de lansare. La Republica, pe lângă poeți și prozatori, au fost invitați și critici literari, cineaști, muzicieni, artiști plastici. Pe lângă ședințele obișnuite în limba română, la cenaclu au mai avut lecturi în limba rusă și engleză.

Prima ședință a cenaclului în casă nouă îl va avea invitat pe Dmitri Miticov. Poetul bucureștean nu prea mai are nevoie de prezentare la Chișinău, unde a mai avut câteva lecturi. Dmitri e un fenomen, la început el a creat personajul-autor, născut în Dubăsari, apoi și l-a asumat. Deși locuiește la București, în lirica lui vedem exploatate multe elemente care se regăsesc în poetica autorilor basarabeni.

Dmitri Miticov va citi poeme noi în premieră la Chișinău. Până acum el a publicat Efectul de peliculă (2006), Numele meu e Dmitri (2010), Dmitri: uite viața (2012) și Dmitri: genul cinic (2015). Ultima oară când a fost la Chișinău, în 2016, poetul bucureștean cu biografie de Transnistria a lansat volumul Dmitri: genul cinic.

Pentru casa nouă a cenaclului Republica, chișinăuienii sunt așteptați la sediul central al Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu de la ora 18.00. Mai multe detalii despre eveniment și despre Dmitri Miticov găsiți pe pagina cenaclului Republica. Evenimentul este sprijinit de compania de transport Alverstur.