Mai multe filme de animaţie poloneze au fost proiectate la Biblioteca de arte „Tudor Arghezi” din Chişinău. Programul a inclus producţii din perioada de aur a cinematografiei poloneze de animaţie. Bibliotecara principală, Anastasia Moldovanu, a menţionat că evenimentul are drept scop promovarea filmului de animaţie polonez, dar şi încurajarea dezvoltării cinematografiei moldoveneşti de animaţie, transmite IPN.

Biblioteca „Tudor Arghezi” insistă pe promovarea unor asemenea activităţi, pe promovarea cinematografiei şi, în special, a filmului de animaţie pentru că Republica Moldova are şi ea o istorie a filmului de animaţie moldovenesc, care trebuie încurajată, a spus bibliotecara.

Filmul polonez este o expresie vibrantă a creatorilor. Filmul de animaţie polonez îşi ia avânt mai ales după cel de-al doilea război mondial, când a fost impus realismul socialist. Polonezii au fost printre primii care au renunţat la realismul socialist şi au creat un film de animaţie al lor, specific, deosebit prin modul de exprimare, prin metafore, prin simboluri puternice şi cu un sens filosofic foarte profund. De la lucrurile bune şi noi trebuie să ne inspirăm”, a mai spus Anastasia Moldovanu.

Bibliotecara a menţionat că evenimentul a fost organizat în contextul a două sărbători poloneze: Ziua tuturor sfinţilor şi Ziua Independenţei Poloniei, care au loc la începutul lunii noiembrie. Acesta are drept scop promovarea culturii şi tradiţiilor poloneze în comunitatea de polonezi din Republica Moldova.