Sâmbătă, 3 februarie, la Iași se dă startul unui proiect dedicat Centenarului Marii Unirii, numit Centenarul Filmului Românesc, printr-o caravană de film pe un traseu istoric: România-Republica Moldova-Cernăuți.

Proiectul aparține Asociației ARTIS din Iași, Asociației Obștești MIA, din Chișinău și Primăriei Iași și este derulat în colaborare cu Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, co-organizator fiind Agerpres.

Harta României Mari va fi trasată de Caravana Filmului Românesc cu filme special alese de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, Irina-Margareta Nistor, Ileana Popovici ş.a.

„Centenarul și Filmul Românesc, (și: pentru că cea de-a șaptea artă e mai vârstnică la noi), reprezintă o ocazie de a face o călătorie în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat al unei istorii în imagini, de a vedea și revedea cineaști importanți și de a-i radiografia cu drag, încercând să readucem publicul în sălile de cinema și de a da ghes să fie refăcute cele ignorate, dar pentru care există nostalgii justificate!”, spune Irina-Margareta Nistor, ambasador Cinema în cadrul proiectului.

Managerul proiectului, Andrei Giurgia, ține să sublinieze: „Am pornit acest proiect din pasiune pentru ceea ce facem deja pentru cinematografia românească la Iași, de peste opt ani de zile. Ne place să credem că schimbăm în bine câteva aspecte ale promovării filmului românesc și ale educației cinematografice. Pornim într-o călătorie provocatoare, cu 100 de stații cinematografico-istorice, cu 100 de personalități de referință de la noi și de peste Prut. Cred că cel mai mult ne entuziasmează faptul că Centenarul Filmului Românesc este un proiect «iubit de la prima vedere»”.

În opinia profesorului universitar Daniel Șandru, coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Iași, “proiectul Centenarul Filmului Românesc împlinește Programul Centenar al municipalității ieșene pe o dimensiune deosebit de importantă, ce ține nu numai de comunicarea vizuală a evoluției societății românești, în ultima sută de ani, din perspectiva cinematografiei. Mai mult decât atât, cinematografia este, precum în cazul oricărei alte națiuni, oglinda manierei în care s-a configurat identitatea noastră în veacul scurs de la Marea Unire din 1918. Iată că, la fel cum s-a întâmplat acum 100 de ani, când era capitală de război, Iașul dă din nou tonul, promovând o modalitate de celebrare a Centenarului ce consacră legătura între cineaști și publicul larg”.

Cu ocazia lansării proiectului va fi proiectat filmul „Afacerea Est”, care este și primul film din această serie a Caravanei Centenarului Filmului Românesc. La proiecție vor fi prezenți criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Igor Cobileanski și actorii din film: Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc.

sursa: romanialibera.ro