Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat vineri, 26 ianuarie 2018, la evenimentele organizate în Republica Moldova cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului, se anunță într-un comunicat al Ambasadei.

În discursul susținut în cadrul Mesei Rotunde ”Holocaust – lecție istorică pentru toleranță”, Ambasadorul României a evocat necesitatea promovării un model de recunoaștere, reconciliere și onorare a trecutului, de educație împotriva antisemitismului, negaționismului istoric, intoleranței și discriminării, care să ne asigure că tragedii precum Holocaustul nu se vor mai repeta niciodată.

De asemenea, oficialul român s-a referit la activitatea Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, exercitată în perioada martie 2016 – martie 2017, menționând că printre prioritățile României s-au numărat continuarea eforturilor de combatere a fenomenului antisemit, precum și necesitatea consolidării educației și cercetărilor în domeniul Holocaustului. Prin instituțiile sale, România va milita în continuare pentru consolidarea cadrului de acțiune la nivel național, regional sau internațional, care să prevină şi să sancţioneze orice manifestare antisemită, rasistă, xenofobă, de discriminare rasială şi de intoleranţă.

Totodată, oficialul român și-a exprimat convingerea că asistența și expertiza oferită de către România prin Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din Bucureşti „Elie Wiesel” și Muzeul Holocaustului din București au contribuit la edificarea Centrului-Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică”, iar această cooperare va continua și pe viitor.

În mesajul scris în Cartea de Onoare a Centrului-Muzeu ”Memoria Holocaustului și Toleranță Interetnică”, Ambasadorul Daniel Ioniță a evidențiat importanța cunoașterii istoriei, a asumării depline a trecutului, dar și a necesității de a acțiunea în permanență în spiritul umanității. Totodată, a adresat felicitări autorităților pentru inaugurarea respectivului Muzeu.

În cadrul evenimentului organizat de Comunitatea Evreiască la Memorialul Victimelor Fascismului, Ambasadorul României a depus flori și a adus un pios omagiu victimelor Holocaustului.