Anul Centenarului Marii Uniri va fi marcat de Teatrul „Mihai Eminescu” din Chișinău printr-o serie de spectacole ce vot fi prezentate la Iași și la București. Piesele pe care actorii din Chișinău le vor juca în România se înscriu în cadrul celei de a cincea ediții a turneului "Teatru românesc la București, Iași si Chișinău", în care teatrele din cele 3 orașe sărbătoresc Unirea Principatelor Române înfaptuita în 24 ianuarie 1859.

În exclusivitate pentru reporterii Deschide.md, Petru Hadîrcă, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău, a precizat că deja a devenit o tradiție ca, pe 24 ianuarie și în zilele care urmează, actorii din Chișinău să evolueze pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și pe scena Teatrului „I L Caragiale” din București și că toate acestea au un răspuns din partea artiștilor români.

Actorii din Iași și București vor veni la Chișinău pe 27 martie, ziua când a fost votată Unirea Basarabiei cu România”, a precizat Petru Hadîrcă.

Directorul Teatrului Mihai Eminescu ne-a precizat că, în acest turneu, artiștii instituției pe care o conduce vor juca în două spectacole: „Steaua fara nume" de Mihail Sebastian și „Balamucul vesel" de S.T. Burke, cea din urmă reprezentând o premieră care va fi pusă în scenă la Chișinău în ziua de sâmbătă, 20 ianuarie.

Petru Hadîrcă s-a arătat mai mult decât mulțumit de colaborarea dintre instituțiile teatrale din Chișinău, Iași și București. Ca urmare, există planuri de extindere a cooperării.

E o colaborare care are rezultate frumoase, de aceea ne gândim să avem un proiect de coproducție cu teatrele din Iași și București, pentru că numai așa ne putem cunoaște mai bine, ne putem apropia, putem comunica și crea lucruri frumoase împreună”, a precizat Petru Hadîrcă, precizând în final că „trebuie să spargem sârma ghimpată de pe Prut”.