14 oameni de cultură care s-au făcut remarcați prin creațiile lor pe parcursul anului trecut au fost premiați luni, 15 ianuarie, la Gala premiilor anuale în domeniul culturii, ediția 2018, organizată cu prilejul Zilei Naționale a Culturii. Dumitru Crudu – scriitor, poet, dramaturg și aditorialist Deschide.MD as-a ales cu Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii ex-equo.

Prezent la Gală, premierul Pavel Filip a spus că Ziua Națională a Culturii, marcată odată cu ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, este un prilej de a reflecta asupra fenomenului cultural din Republica Moldova, dar și de a transmite un mesaj de recunoștință, prețuire și încurajare tuturor creatorilor de frumos. Prim-ministrul a spus că Executivul va întreprinde eforturi în continuare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de remunerare a celor care activează în domeniu.

Monica Babuc, ministra educației, culturii și cercetării a ținut să menționeze că actualmente, bunătatea din poeziile lui Eminescu lipsește oamenilor tot mai mult. „Cu cât mai multe gadgeturi apar cu atât mai puțină bunătate avem. Poate că ca să o suplinim ar trebui să ne aplecăm tot mai mult asupra creației poetului nepereche, dar și asupra creațiilor tuturor oamenilor din cultură care asta fac, aduc în viața noastră bunătate", a spus Monica Babuc.

Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii ex-equo a fost decernat lui Dumitru Crudu – scriitor, poet, dramaturg și editorialist Deschide.MD; Premiul Emil Loteanu în domeniul cinematografiei – regizoarei Violeta Gorgos. Premiul Spiridon Mocanu în domeniul coregrafiei – lui Grigore Radu, conducătorul ansamblului de dansuri populare „Codrenii" din Călărași; Premiul Ștefan Ciobanu în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei – Elenei Iliescu, directoare a muzeului raional de istorie și etnografie din Telenești; Premiul Ion Madan în domeniul biblioteconomic și bibliografic – Anei Moțmanova, directoare a Bibliotecii evreiești, Centrul Cultural „Iţic Mangher", Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu".

De premii s-au mai învrednicit: Mihai Ciobanu, cântăreț de muzică populară, artist al poporului – Premiul Isidor Burdin în domeniul patrimoniului imaterial; Premiul Gheorghe Cincilei în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media i-a revenit Nataliei Moraru Vasilcău, moderatoare de programe muzicale, Compania „Teleradio Moldova"; Premiul Alexandru Fetco pentru cel mai bun manager în domeniul culturii – Dianei Dicusarî, directoare a Centrului național de conservare și promovare a patrimoniului cultural imaterial; Premiul Mihai Grecu în domeniul artelor plastice – lui Emil Childescu, artist plastic; Premiul Gavriil Muzicescu în domeniul muzicii – lui Edgar, Marcel și Veaceslav Ștefăneț, membri ai Ansamblului de dansuri și cântece populare „Fluieraș"; Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale ex-equo – actorului Teatrului Național „Mihai Eminescu", Ghenadie Gâlcă; Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale ex-equo – actriței și regizoarei Teatrului „Geneza Art", Daniela Burlaca.

În cadrul evenimentului a fost adus și un omagiu personalităților din cultură care au plecat în nemurire în anul trecut.

Ziua Națională a Culturii este marcată anual la 15 ianuarie, începând cu 2012.