15 ianuarie, când s-a născut Mihai Eminescu, este marcată în fiecare an şi ca Zi a Culturii Naţionale. Cu acest prilej sunt organizate evenimente culturale dedicate „luceafărului” literaturii românești atât în Republica Moldova, cât în România dar și alte instituții românești de peste hotare.

Institutul Cultural Român ''Mihai Eminescu'' din Chişinău, în colaborare cu Teatrul Poetic ''Alexei Mateevici'' din capitala Republicii Moldova, organizează, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, spectacolul muzical-poetic "Nu credeam să-nvăţ a muri vrodată", dedicat poetului naţional Mihai Eminescu. Evenimentul are loc în 14 ianuarie 2018, la Teatrul Poetic ''Alexei Mateevici''.În cadrul spectacolului, cunoscutul actor Nicolae Jelescu recită câteva dintre cele mai importante şi cunoscute creaţii eminesciene. Totodată, la Sala cu Orgă din Chişinău este lansat, în 15 ianuarie 2018, CD-ului de poezie "Mihai Eminescu. Nu credeam să-nvăţ a muri vrodată" şi are loc un recital poetico-muzical pe versuri eminesciene susţinut de actorul Nicolae Jelescu şi muzicianul Viorel Burlacu.

Tot în 15 ianuarie 2018, are loc o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din grădina publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt", urmată de recitalul de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX este asigurată de un grup de tineri actori şi artişti plastici îmbrăcaţi în costume de epocă, iar defilarea actorilor este organizată cu sprijinul Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Maria Bieşu" din Chişinău şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova. În aceeaşi ambianţă de secol XIX, este vernisată şi expoziţia "Mihai Eminescu... În mine bate inima lumii!", la Rondul din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

În 16 ianuarie 2018, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău în colaborare cu Filarmonica Naţională "Serghei Lunchievici" din Chişinău organizează o expoziţie specială de pictură, a tinerilor artişti plastici Victor Frimu şi Radu Negru. Vernisajul are loc la Galeria Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchievici" şi se înscrie în seria de manifestări organizate de ICR Chişinău cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

Academia Română marchează Ziua Culturii Naţionale în 15 ianuarie 2018, prin simpozionul "Cultura română la ceas aniversar. Centenarul Marii Uniri", urmat de vernisarea expoziţiei "Mihai Eminescu, reper al spiritualităţii române" şi de lansarea ediţiei facsimilite a "Slujebnicului arhieresc al Mitropolitului Ştefan al Ungrovlahiei". Cum va fi marcată această zi în București și alte mari orași românești, aflați din documentarul AGERPRES.