La Chişinău, în ultimii ani, putem viziona filme străine aduse de ambasadele diferitor ţări, iar de trei ani, putem urmări şi filme româneşti la Zilele Filmului Românesc, care se desfăşoară între 12 şi 15 octombrie la cinematograful Odeon. Filmele româneşti nu ar trebui să ne fie străine pentru că facem parte din aceeaşi cultură.

La fel şi ca în alte domenii, cinematografia moldovenească, dacă vrea să se dezvolte şi să fie cunoscută sau să revină la succesul de altădată, ar trebui să se apropie mai mult de cinematografia românească, mai ales că am văzut deja succesul pe care îl are în circuitele internaționale. Tocmai din această cauză un eveniment ca Zilele Filmului Românesc este foarte important pentru cineaştii basarabeni.

Integrarea culturală contează enorm, pentru că ne transformăm cu încetul într-o insulă de care nu se mai interesează nimeni. Și cred că un exemplu în acest sens l-au dat scriitorii basarabeni care deja sunt parte a literaturii române.

Unul dintre filmele prezentate anul acesta la Zilele Filmului Românesc este "Ana, mon amour" de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin. Filmul este făcut după romanul Luminiţa, mon amour al lui Cezar Paul-Bădescu, un scriitor pe care am avut bucuria să-l ascultăm la o lectură a cenaclului Republica.

Cam ăsta e cursul firesc: dacă avem aceeaşi literatură, dacă avem un spațiu cultural comun, ar fi normal ca și cinematografia să fie percepută la fel. Avem deja cineaşti care au demonstrat că se înscriu în aceeași cultură română. Unul dintre ei e Dumitru Grosei, directorul festivalului. Altul e Igor Cobâleanski, care e un regizor de succes în România.    

Anul acesta, pe lângă filmele noi vor fi proiectate şi filme mai vechi româneşti, deja clasicizate. La festival vor veni şi cineaşti români, care vor discuta cu publicul şi vor participa la masterclass-uri. Programul are de toate, puteţi să vă alegeţi filmele pe care vreţi să le vizionaţi sau evenimentele la care să participaţi. Intrarea este liberă.