L-am cunoscut pe Iulian Fruntașu acum vreo 20 de ani, când fratele meu m-a luat la o întâlnire cu „băieţii mari”. Chiar înainte de asta îi citisem volumul de debut, Beata în marsupiu, apărut la Cartier. Atunci au fost câţiva ani buni pentru literatura din Basarabia. În 1994 Dumitru Crudu debutase cu două volume extraordinare de poezie, Falsul Dimitrie (Arhipelag, Târgu-Mureş) şi E închis, vă rugăm nu insistaţi (Pontica, Constanţa). După debutul lui Dumitru nu s-a mai scris poezie la fel, iar Basarabia a mai dat câteva nume care contează pentru literatura română, printre care Iulian Fruntaşu, Ştefan Baştovoi, Mihai Vakulovski. A fost un desant care a arătat că se poate face literatură şi după optzecism şi după optzecişti, generaţia post-revoluţionară din România la care literatura se blocase câţiva ani.

Desigur că noua generaţie, căreia i s-a spus nouăzecistă, douămiistă, fracturistă – venea din poezia optzecistă, dar ca să meargă mai departe a trebuit s-o nege şi să reinventeze alte reguli de joc.

Iar pentru noi, cei puţin mai tineri, Fruntaşu sau Crudu erau nişte nume extrem de sonore şi importante. Ei au fost un exemplu că se poate face literatură şi altfel. Dacă Dumitru Crudu e o prezenţă constantă la Chişinău, ba chiar organizând atelierul de creative writing Vlad Ioviţă, Iulian Fruntaşu e mai scump la vedere. A avut până acum foarte puţine lecturi, de obicei la lansarea volumelor. Nici cu publicatul Fruntaşu nu se grăbeşte. În afară de Beata în marsupiu a mai publicat God's Ear (Slow Dancer Press, London, 1998), St BB (Cartier, Chișinău, 2006) şi Să fi fost totul o mare păcăleală? (Cartier, Chișinău, 2016).

Astăzi de la 18.00, la cenaclul Republica al Bibliotecii Naţionale, sala Alexe Rău, Iulian Fruntaşu va avea o lectură de poezie, dar, atenţie, va citi şi proză în premieră. E o bucurie să-l avem la Republica, locul unde literatura română e în mişcare, nu e ca la muzeu. E o ocazie (extrem de rară) de-a îl asculta pe Iulian Fruntaşu în lectură şi de-a-i pune întrebări. Despre el au scris de la Alexandru Muşina, Marin Mincu, Romulus Bucur, Dan Coman, iar în cel mai recent număr din Poesis Internaţional - Alexandru Cosmescu, Alex Ciorogar. Este o întâlnire de neratat pentru cei interesaţi de literatura contemporană.