În perioada 28 -30 septembrie, va avea loc Conferinţa internaţională "Latinitate, Romanitate şi Românitate". Evenimentul este organizat prin diligenţele Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" (instituţie din subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni), Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, cu participarea Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Chişinău, a Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii din Oradea, a Departamentului de studii lingvistice şi literare din cadrul Universităţii din Padova, precum şi a Centrului de Studii Interdisciplinare "Silviu Dragomir" din Chişinău şi Centrului de Studii Transilvănene.

Evenimentul îşi propune crearea unui cadru de discuții între specialiștii din domeniului istoriei și culturii din România, Republica Moldova și din diaspora românească, pentru a evidenția moștenirea istorică a spațiului românesc în contextul general european.

La conferință vor participa specialiști și personalități de marcă din România, Republica Moldova, din diaspora românească, dar și studenți de la universități de profil din Republica Moldova.

Conferința va fi structurată pe mai multe paliere, în cadrul cărora vor fi abordate o serie de tematici referitoare la identitatea românească și coordonatele formării acesteia.

Potrivit organizatorilor, comunicările participanților vor fi completate de abordări integrate și studii de caz.