Octav Casian este una dintre emblemele rockului din Moldova. A făcut parte din trupa legendară deja Axident/ Accident, al cărei vocalist și textier a fost din 1992. Cei din generația mea au crescut cu acea muzică, pe care o ascultam de pe casete.

Au urmat trupele Tons of Powder, Inaera (Belarus), Mosh Guerrilla, iar acum Octav Casian face parte din trupele Tötal Harmönic Distörtion (THD, Ucraina) și Busola

Mare mi-a fost mirarea când l-am văzut pe Octav la emisiunea-concurs Vocea României. Nu de alta, dar și cei din juriu, antrenorii, ar avea ce învăța de la el. Smiley, antrenorul ales de Octav, de exemplu, se apuca de muzică deja după plecarea rockerului moldovean la studii peste ocean. Tudor Chirilă înființa Vama Veche în 1996, când Axident avea câteva albume și era cea mai tare trupă de metal din Moldova. Vița de vie, trupa lui Adi Despot, a fost fondată, de asemenea în 1996. Doar Loredana dintre antrenorii de la Vocea României are o vechime mai mare în muzică decât Octav Casian. Dar, pe de altă parte, infrastructura muzicală moldovenească e la pământ, nu poți să exiști ca trupă cântând doar în 1-2 localuri din Chișinău și oricum muzicienii noștri trec Prutul dacă nu vor să cânte doar pe la nunți, botezuri, înmormântări.

Dar nu despre participarea lui Octav Casian la Vocea României voiam să scriu, ci despre lenea, ignoranța și neprofesionalismul jurnaliștilor de la noi. Imediat după Vocea României, site-urile de la noi s-au umplut cu titluri: Un profesor din Chișinău a uimit jurații de la „Vocea României”; Un profesor din Chișinău a SPART BOXELE cu timbrul său, la Vocea României! Adi Despot: ”Asta înseamnă să ai c*aie!”; Profesorul din Chișinău care i-a impresionat pe jurații de la „Vocea României”; Filologul cu plete de la „Vocea României” a provocat un adevărat duel între Smiley și Chirilă! În ce echipă a ales să meargă moldoveanul ș.a.

Chiar din aceste titluri ne dăm seama că autorii textelor habar n-au de Octav Casian și nici nu-și pierd vremea încercând să afle ceva. El e un „profesor” sau „învăţător” şi atât. De parcă până la Vocea României Octav ar fi cântat doar cu copilaşii în pauzele dintre lecţii. Şi aceste inepţii sunt distribuite „fără hodină”. Mi se pare ruşinos, iar lipsa informării elementare e dublată de lenea de-a căuta pe google. 

Când vezi astfel de ştiri îţi dai seama şi de ce mulţi le spun jurnaliştilor noştri „jurnaliuji”. Totuşi subiectele despre care scriu ei de parcă ar cunoaşte (Plahotniuc, Dodon, nunţi…) – trec, iar stoner metalul rămâne. 

PS: Octav Casian a reacţionat: „Pentru a dispersa confuzia, creată de titlul unei știri despre prestația mea în concursul Vocea României, precizez, că eu nu sunt profesor în sensul de grad științific; am doar diploma de învățător și translator. 21 de ani în urmă a fost ultima oară când am predat limba engleză la o școală din Chișinău. Atât.
Totodată, vreau să le mulțumesc din suflet tuturor prietenilor pentru apreciere și susținere!”