Cea dea XXV-a ediție a Festivalului internațional de operă și balet „Maria Bieșu” începe la Chișinău vineri, 8 septembrie. Festivalul cuprinde opt spectacole: cinci opere, două balete și un concert de gală dedicat închiderii manifestării.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a declarat miercuri, 6 septembrie, la o conferință de presă, că festivalul dedicat primadonei operei naționale Maria Bieșu este unul dintre atuurile culturii moldovenești, transmite IPN.

Moștenirea Mariei Bieșu este vie și încercăm să dăm continuitate acestei tradiții frumoase. În Republica Moldova există un teren fertil pentru artiştii de operă”, a spus Monica Babuc.

Tenorul Mihail Munteanu a spus că „sufletul Mariei Bieșu este viu în acest spectacol”: „Am cântat 40 de ani împreună și am avut cele mai frumoase succese. Ne lipsește foarte mult Maria Bieșu”, a menționat artistul.

Președintele Uniunii Muzicienilor Aurelian Dănilă a remarcat faptul că au acceptat să vină la festival artiști internaționali care cunosc situația în care se află cultura din Republica Moldova. Au acceptat să dea o șansă acesteia.

De fiecare dată ne înțeleg artiști buni și vin în Moldova să cânte. Este foarte important acest lucru pentru continuitatea festivalului”, a declarat Aurelian Dănilă.

Festivalul internațional de operă și balet „Maria Bieșu” este organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Uniunea Muzicienilor, TNOB, sub egida premierului Pavel Filip. Festivalul va fi deschis cu celebra operă în trei acte „Madam Butterfly”, de Giacomo Puccini. Pe 9 septembrie se va juca baletul în trei acte „Don Quijote”, de Ludwig Minkus. O zi mai târziu – scenele lirice în trei acte „Evgheni Oneghin” de Piotr Ceaikovski, urmate, pe 12 septembrie, de baletul în trei acte „Lacul Lebedelor”, tot de Piotr Ceaikovski.

Pentru 13 septembrie este anunțată opera „Macbeth” de Giuseppe Verdi, iar pe 15 septembrie – opera „Dama de Pică”, de Piotr Ceaikovski. Pe 16 septembrie spectatorii sunt așteptați la „Aida” de Giuseppe Verdi, iar pe 17 septembrie va avea loc concertul de gală, la care participanții vor primi trofee. Spectacolele se vor desfășura cu începere de la ora 18.00.