Șaisprezece proiecte cinematografice au fost selectate câștigătoare ale concursului de scenarii pentru realizarea filmelor documentare, lansat la începutul lunii iunie anul curent de către Centrul Național al Cinematografiei. Autorii filmelor vor împărți suma de cinci milioane de lei, bani neimpozabili, alocați de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, a precizat că la concurs au fost depuse 22 de dosare, dintre care 16 au trecut de baremul de șase puncte necesare. Toate documentariile trebuie să fie realizate pe teritoriul Republicii Moldova.

Scenariile selectate pentru finanțare abordează procesele care au loc în societatea noastră. „Este vorba de problema migrației, furtului, corupției, deportărilor, despre Transnistria. Este abordată și istoria neamului nostru, monumentele de cultură. Sunt și câteva portrete ale oamenilor de cultură”, a precizat unul dintre membrii comisiei de concurs, Mihai Cimpoi, în cadrul unei conferințe de presă.

Se impunea de mult timp susținerea cinematografiei. Artiștii și talentele se pierdeau”, a menționat poetul Emilian Galaicu-Păun, în contextul „prăpastiei în care cădea treptat cinematografia din cauza ignoranței din partea autorităților”.

Potrivit rezultatelor sesiunii de finanțare a producției cinematografice pentru anul 2017, printre câștigători se numără: Mihai Țărnă, Radu Zaporojan, Igor Sadovschi, Ivan Naniev, Violeta Gorgos, Victor Gălușcă, Sergiu Ciorescu, Leontina Vatamanu-Mărgineanu.

Totodată, proiectul obligă ca regizorii să utilizeze pe teritoriul Republicii Moldova minimum 50% din finanțarea alocată.

O nouă etapă a concursului ar urma să fie lansată în ianuarie 2018.