Festivalul Teatrelor Naționale Românești s-a încheiat duminică, 22 septembrie, cu premiera spectacolului „Liliom” de Ferenc Molnár, în regia lui Andrei Huțuleac la Teatrul Republican „Luceafărul”. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a relevat că sărbătoarea teatrelor la Chișinău a fost organizată cu spectacole de înaltă ținută scenică și cu nume de legendă.

Închiderea Reuniunii Teatrelor Naționale Românești aa vut loc la Teatrul Republican „Luceafărul” cu o premiera care a marcat și deschiderea stagiunii Luceafărului - spectacolul „Liliom” de Ferenc Molnár, în regia lui Andrei Huțuleac.

O poveste intensă și plină de contradicții, o montare proaspătă și îndelung aplaudată, pe care v-o recomand din suflet să o vedeți”, a remarcat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pe scena de la Teatrul National „Mihai Eminescu” a urmat Radu Afrim cu „Antologia dispariției” - un spectacol după proza feminină contemporană, în care o descoperim și pe Lorina Bălteanu, cu bucăți din romanul ei „Legată cu funia de pământ”. O montare-puzzle, ce creează povestea, punând laolaltă texte care, aparent nu au nimic în comun. Și în aceasta constă ineditul ei.

Am celebrat astfel, ieri seară, împreună cu actorii și cu publicul spectator, finalul celei de-a noua ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Mă bucur că, și în această toamnă, am reușit să organizăm o sărbătoare a teatrului cu spectacole de o înaltă ținută scenică, cu nume de legendă și cu evenimente vibrante de excepție. Dovadă și sălile care au fost, seară de seară, arhipline - chiar și atunci când părea că ploaia a șters orice drum din oraș. Nu și drumul spre Templul Teatrului, însă.”, a menționat Sergiu Prodan pe contul său de Facebook.

În cadrul celei de-a noua ediții a Reuniunii Teatrelor Românești la Chișinău, publicul a fost invitat la 46 de evenimente culturale: 27 de spectacole în sală și aer liber; 8 audiții ale spectacolelor radiofonice; 10 conferințe, lansări de carte, întâlniri cu intelectuali, creatori și oameni de cultură, dar și 6 premiere. Printre acestea - „Grădina de sticlă”, după romanul omonim al Tatianei Țîbuleac, în regia lui Petru Hadârcă, „Liliom” (de Ferenc Molnar, a Teatrului Republican „Luceafărul”), „Pustiirea şi Sabia Dreptăţii. Treptele infernului”  și „Fata cu miros de busuioc”, de Ion Moraru, Regie: Petru Hadârcă, TN Radiofonic, Radio România”; Ana Blandiana – O călătorie iniţiatică la Moscova (scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu Regie: Nicolae Mărgineanu, Teatrul Național Radiofonic, Radio România).

Pentru al patrulea an consecutiv, Reuniunea Teatrelor Naționale Românești se bucură de Înaltul Patronaj Prezidențial, acordat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și de președintele României, Klaus Iohannis.

Inițiat și organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” evenimentul a fost finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii al României, de Institutul Cultural Român și reprezentanța sa la Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost organizată pentru prima dată în 2015 și a fost inspirată din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat cu un an mai devreme, de cei doi directori ai Teatrelor naționale din București și Chișinău, Ion Caramitru și Petru Hadârcă.