La 100 de ani de la publicarea poemului Limba noastră, la Muzeul Național de Literatură "Mihail Kogălniceanu" de la Uniunea Scriitorilor, s-a deschis o expoziție dedicată lui Alexie Mateevici. Preotul şi poetul Alexie Mateevici este o personalitate reprezentativă pentru cultura română din Basarabia şi pentru cultura română în general.

Pe 17 iunie 1917 Alexie Mateevici a scris poemul Limba noastră, care a devenit un imn pentru rezistenţa noastră naţională şi în 1994 imnul R. Moldova. Din păcate, Alexie Mateevici n-a ajuns să-şi vadă visul înfăptuit - Unirea din 1918. Deşi în varianta oficială a biografiei lui se spune că a murit de tifos, există versiuni care ne spun că ar fi „ajutat”.

Importanţa lui Alexie Mateevici e şi mai mare când ne gândim că în cei 200 de ani de ocupare a Basarabiei de către Imperiul Ţarist nu au apărut prea mulţi scriitori de limbă română, pentru că educaţia se făcea în limba rusă, cărţile româneşti erau blocate, iar 200 de ani pentru românii basarabeni sub imperiu au însemnat 200 de ani de analfabetism forţat.

Expoziţia de la Muzeul Național de Literatură "Mihail Kogălniceanu" conţine multe fotografii originale, picturi, cărţi, dar şi manuscrise literare şi scrisori. Nu ezitaţi să o vizitaţi!