Interpreții populari amatori din R. Moldova, dar și din alte state de pe cursul Dunării, sunt invitați să se înscrie la Festivalul internațional de folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” de la Brăila. Înscrierile au început săptămâna aceasta şi se vor încheia pe 10 iunie, au informat reprezentanţii Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), citați de Agerpres.

Concursul se adresează soliştilor vocali şi grupurilor formate din maxim cinci persoane, artişti amatori aparţinând ţărilor de pe cursul Dunării, respectiv Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, R. Moldova şi Ucraina.

La festival pot participa doar concurenţi care au depăşit vârsta de 18 ani, iar în urma preselecţiei vor fi admişi maxim 30 de concurenţi, potrivit regulamentului de participare la festival.

Fiecare concurent trebuie să prezinte două piese contrastante ca structură (tempo, melodie, ritm, caracter); prima piesă, fără acompaniament, iar a doua cu acompaniament orchestral şi care să exprime zona etno-folclorică din care provine concurentul. Piesele vor răspunde, prin conţinut, mesajului transmis prin chiar genericul concursului - ”cântecul de dragoste”.

Piesele în format mp3 şi documentele necesare înscrierii pot fi transmise pe adresa [email protected].

”Interpreţii se vor prezenta la Festival - în exclusivitate - cu repertoriu de dragoste. În cazul reprezentanţilor etniilor, piesele vor fi din repertoriul minorităţii respective. Concurenţii vor purta costumul specific zonei sau al etniei din care fac parte”, se mai arată în regulament.

Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi sau, cu acordul concurenţilor, într-o ordine ce urmează parcursul fluviului Dunărea de la izvoare, până la vărsare.

Trofeul Festivalului este de 4.000 euro, Premiul I - 2.500 euro, Premiul al II-lea - 1.500 euro, Premiul al III- lea - 1.000 euro, Premiul pentru autenticitatea costumului popular - 500 euro.

Imnul festivalului-concurs este ”Dunăre, potecă lină”, şi ”dat fiind faptul că acest imn va deschide şi totodată va încheia evenimentul, concurenţii vor cunoaşte versurile acestui imn în vederea intonării”.

Festivalul internaţional de folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, ajuns la ediţia a XVI-a, este programat în perioada 26-28 iulie, pe scena de pe Esplanada Dunării, în organizarea Consiliului Judeţean Brăila, a Primăriei Municipiului şi a CJCPCT.