Pe 18 martie, la Chișinău a avut loc o premieră pentru industria locală de fashion. Au fost aduse pe același podium brandurile moldovenești și cele ucrainene. A avut loc prezentarea colecțiilor de primăvară/vară 2023 a designerilor autohtoni, în cadrul evenimentului „Moldovan Brands Runway”, organizat în parteneriat cu Ukranian Fashion Week.

La Moldovan Brands Runway, ministrul culturii, Sergiu Prodan, a avut o întâlnire cu Iryna Danylevska, CEO al Ukrainian Fashion Week, cu care a discutat despre importanța susținerii creatorilor de modă locali și despre potențialul de colaborare extinsă dintre Moldova și Ucraina.

Industria modei din Moldova este un angajator esențial de 28.000 de oameni în toată țara, în principal femei. Industria a evoluat în ultimii ani de la servicii de croitorie până la design cu valoare adăugată ridicată și mărci deținute și conduse la nivel local. Industria exportă acum peste 390 de milioane de dolari pe piețele din întreaga lume, precizează Ministerul Culturii.

La eveniment au participat și doi designeri ucraineni: Sidletky, un tânăr designer care are propria fabrică și vinde în peste 60 de puncte pe tot globul, și RITO, un brand care produce, din 1991, tricotaje de designer și este un beneficiar al USAID Ucraina.

Designerii ucraineni și-au prezentat colecțiile alături de 10 designeri moldoveni în patru blocuri de prezentări de modă, completate cu sesiuni de socializare și cumpărături pentru a susține moda locală.

Pentru a găzdui evenimentul  „Moldovan Brands Runway”, proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, a sprijinit partenerii ZIPHOUSE și Asociația Patronală din Industria Ușoară (APIUS).