Cea de-a doua ediție a Festivalului de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ” începe din 9 iunie la Butuceni. În cadrul unei conferințe de presă de lansare a festivalului, ministrul culturii Monica Babuc a îndemnat oamenii să lase nunțile, cumetriile și alte petreceri și să vină la un eveniment mai puțin tradițional.

„Organizarea a astfel de evenimente nu este niciodată ușoară deoarece cadrul liber înseamnă anumite probleme legate de logistică, transport, parcări, condiții de cazare etc. Noi contăm pe înțelegerea publicului nostru spectator și vom depune toate eforturile ca spectatorul să rămână mulțumit”, a adăugat Monica Babuc.

Vicedirectoarea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr, a remarcat că evenimentul are un potențial extrem de valoros, acesta contribuind la promovarea Moldovei ca destinație turistică.

„Republica Moldova este, din păcate, încă o destinație turistică necunoscută, iar noi acest lucru încercăm să-l privim ca pe un avantaj. Asemenea acțiuni reprezintă o modalitate de atragere a turiștilor care știu să aprecieze valorile culturale, să înțeleagă tradițiile neamului nostru, tradiții care sunt senzaționale”, a spus Diana Lazăr.

Directoarea Filarmonicii naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, spune că în prezentarea concertelor simfonice s-a mers pe principiul de popularitate și muzică de calitate.

Artistul plastic Iurie Matei a menționat că, spre deosebire de anul trecut, când au existat anumite probleme cu scena, anul acesta va fi construită în așa fel încât să se poată juca orice spectacol, inclusiv pe viitor. În același timp, conținutul spectacolelor vor avea o alură realistă.

Deschiderea festivalului va avea loc pe 9 iunie la teatrul de vară Butuceni cu un divertisment clasic „De la baroc la romantism”. Tot în prima zi de festival va evolua Orchestra „Doina” și solistul Sergiu Mușat, sub bagheta maestrului Friedrich Pfeiffer din Austria. În cea de-a doua zi de festival, cu începere de la ora 19.00, publicul va putea urmări opera Carmen de Georges Bizet, dirijor Friedrich Pfeiffer.

În ultima zi de festival va fi descoperit Johann Strauss, orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, sub bagheta lui Friedrich Pfeiffer.

Prețul biletelor variază de la 100 până la 300 de lei.

Investiția Ministerului Culturii pentru desfășurarea festivalului este de peste 500 de mii de lei. Bugetul general al festivalului este de 1,2 milioane de lei, contribuția aducându-și-o USAID și cei de la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare.

Sursa: IPN