Festivalul Internațional de Film Documentar (FIFD) CRONOGRAF, ediţia a XIV-a, e tot mai aproape. Rămân patru zile până la evenimentul anului din lumea cinematografiei de la Chișinău. 16 documentare de lung metraj și cinci documentare de scurt metraj, de pe trei continente ale lumii, au fost selectate la Secțiunea Principală, best of-ul Festivalului. Timp de patru seri, în strada pietonală E. Doga, va avea loc un show live cu trupe tinere din comunitatea POT Music, urmat de proiecții de filme documentare cu tematică muzicală, în cadrul CRONOGRAF&Music, organizat în premieră la ediția din 2017.

Câteva filme din programul Secţiunii Principale vor aborda relații de familie ajunse în dificultate: Bezness as Usual/Bezness ca de obicei, un film selectat la Toronto Film Festival și Locarno Film Festival, Dead Ears/Urechi moarte, A Marriage Story/O istorie conjugală. CRONOGRAF 2017 aduce și două documentare-portret: Wim și Belle de Nuit/Frumoasa nopții. Alte două documentare își îndreaptă obiectivul spre destinul femeii din diverse colțuri ale lumii, A Bastard Child/Un bastard și Ama-San. Despre marginalizare și complexitatea integrării sociale povestesc 16 Years till Summer/16 ani până la vară și Normal Autistic Film/Un film autist normal. Iar trei filme din competiție reflectă problematica socială a unor țări - Third Class Travel/Călătorie la clasa a treia, When Will This Wind Stop/Când va înceta acest vânt și Village People/Oamenii satului.

Juriul Secțiunii Principale numără cinci membri, iar președintele juriului în această ediție este actorul moldovean Valeriu Andriuță

Bartosz Konopka, un alt membru al juriului, se numără printre cei mai premiați regizori polonezi. Documentarul lui „Goat Walker” a fost premiat la Berlinale în 2004, iar „Rabbit à la Berlin/ Iepure à la Berlin” a fost selectat la Oscar, Cannes și Berlinale. Zlatinka Rousseva este regizoare de film documentar și directorul de programe a Festivalului Internațional de Film Documentar Millennium din Bruxelles, Belgia. Artur Vardikyan este critic de film și director de programe la Festivalul Internațional de Film din Yerevan, Armenia. Taalaibek Kulmendeevis, invitatul festivalului din Asia, este regizor de film și președintele Uniunii Cineaștilor din Kârgâstan.

Cele cinci documentare de scurt metraj care vor concura la Secțiunea Principală sunt: Joe’s Violin/ Vioara lui Joe (SUA), documentar nominalizat la Oscar 2016; Women+/ Femei+ (Rusia); The PE Teacher, the Gold and the River/ Profesorul de sport, aurul și râul (Kârgâstan); ALG-MRS (Franța); May 23/ 23 mai (Spania).

Membrii juriului Scurtmetrajelor Secțiunii Principale sunt Pavel Balan, director de imagine și fotograf, actrița Zinaida Timofti și directorul de imagine Ruben Agadjanean. Proiecțiile de filme la Secțiunea Principală vor avea loc în perioada 26-29 mai, în a doua jumătate a zilei.

Totodată, în această perioadă, FIFD CRONOGRAF vine cu o premieră - CRONOGRAF&Music, unul din evenimentele de neratat a acestei ediții a festivalului, ce va aduna împreună iubitorii de film documentar și cei de muzică, aducând show live cu trupe tinere din comunitatea POT Music, urmat de proiecții de filme documentare cu tematică muzicală și Q&A cu echipele de producție, invitate a FIFD CRONOFRAF. 

Trupele care vor evolua pe scena CRONOGRAF&MUSIC sunt: The CocktailsVia DacăLabba TrisstaFlashBloodClapsSillagePLUMBUM și The Glimpse. Filmele documentare cu tematică muzicală care vor fi proiectate sunt: Beats of Freedom/ Ritmul libertății (Polonia), Own Voice/ Propria voce (Ucraina), 100 Raisings/ 100 de movile (Moldova) și Tuning people, birds and flowers/Acordând oameni, păsări și flori (Moldova).

Biletele și abonamentele pentru festival pot fi achiziționate pe iticket.md. Accesul la secțiunile Un LIKE pentru DOCUMENTAR, Producții Locale și CRONOGRAF Junior este gratuit.

Vedeți mai jos programul integral al Festivalului CRONOGRAF 2017.