Sala a fost arhiplină în prima seară a festivalului Astra Film Chișinău, la Muzeul de Artă al Moldovei. Spectatori de toate vârstele au aplaudat cu entuziasm atât filmul din deschidere, Transalpina-Drumul Regilor, de Dumitru Budrala, dar și recitalul de muzică „Floare de Maidan” al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați.

La eveniment au fost prezenți mai mulți oaspeți de seamă, personalități culturale și politice, precum ministrul Culturii, Sergiu Prodan, ministrul Educației, Anatolie Topală, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul Franței în R. Moldova, Graham Paul, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgil Mărgineanu, precum și gazdele Astra Film Chișinău, directorul festivalului, Dumitru Budrala, și secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

În deschidere, au urcat pe rând pe scenă și s-au adresat publicului Dumitru Budrala, Adrian Dupu, Sergiu Prodan și ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu. A urmat proiecția filmului-eveniment „Transalpina-Drumul Regilor”, urmată de o scurtă discuție cu regizorul Dumitru Budrala, care a răspuns întrebărilor formulate de Aura Revenco și de spectatori.

Seara s-a încheiat cu recitalul de muzică „Floare de Maidan” (Divizia de tineret a Centrului Cultural Subcarpați) și cu un pahar de vin oferit participanților. Astra Film Chișinău continuă cu proiecții de film la Muzeul de Artă al Moldovei, respectiv la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu (proiecții dedicate adolescenților, care sunt urmate de ateliere de film literacy susținute de regizoarea Lidia Ilie).