Festivalul Astra Film Sibiu, debutează în premieră la Chișinău. Astăzi, 11 noiembrie, s-a dat start proiectării celor mai bune și valoroase filme documentare românești, care fac telespectatorul să se scufunde în profunzime în niște teme ample și adânci regăsite în societatea de astăzi.

Deschiderea festivalului va avea loc, astăzi, la ora 18:00, la Muzeul Național de Artă a Moldovei, cu filmul „Transalpina, Drumul Regilor” în regia lui Dumitru Budrală.  

Pentru programul din R.Moldova, am selectat cele mai bune filme care au fost prezentate la secțiunea românească. Filmele prezentate sunt cele premiate, cele mai bune filme care au fost la secțiunea română, la ele adăugându-se „Transalpina, drumul regilor”, un film care ne leagă, ne unește, ne îndeamnă să fim mai apropiați unii de alții. Sper să le primiți cu bucurie” a declarat directorul fondator al Astra Film festival, Dumitru Budrală, în cadrul unei conferințe de presă.

Regizorul a mai vorbit și despre vechimea Astra Film, care este un festival cu o istorie de peste 30 de ani, „unul dintre cele mai importante din Europa”.

Festivalul este divizat în patru secțiuni competiționale – Internațional, Europa de Est, Filmul Românesc și o secțiune dedicată Filmului Studențesc la care se înscriu cele mai bune filme realizate de universități de prestigiu din Europa și din lume.

Pe lângă acestea patru secțiuni, Astra Film mai include o serie de programe speciale la care sunt invitați regizori celebri, a mai subliniat Dumitru Budrală.

La conferință a fost prezent și Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, care a menționat că organizatorii doresc ca „această ediție să nu fie un lucru unicat, ci să începem de astăzi o tradiție în care Astra Film Festival să fie în fiecare an și la Chișinău”.

Totodată, secretarul de stat al DRRM a anunțat iubitorii de film că în toate cele trei zile, intrarea va fi gratuită: „La Sibiu, am fost și anul acesta, biletele se vând, totul este contra cost, așa că ceea ce am reușit să facem în prima ediție pentru iubitorii de film din Chișinău este să le oferim intrarea gratuită la cele mai bune filme care au fost premiate anul acesta la festivalul de la Sibiu”.

Ca urmare, oficialul a îndemnat pe toți să acceseze site-ul Astra Film și să-și rezerve locurile.

DRRM s-a implicat în acest proiect pentru că, deși trăim niște vremuri foarte dificile, ne dorim să nu punem pe pauză nici cultura, nici educația. Este foarte important ca, mai ales în aceste vremuri complicate, să nu uităm de lucrurile care ne leagă, de aceea cele două teme principale ale festivalului sunt „Drumuri care ne apropie” și „Destine și comunități”, două teme de foarte mare actualitate. De asemenea, Astra Film Junior oferă posibilitatea liceenilor, tinerilor să vizioneze filme speciale pentru ei și să interacționeze cu regizori, producători, vor fi ateliere speciale pentru ei la Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu”, a declarat Adrian Dupu.

Cu un cuvânt de salut a venit și directorul adjunct al Institutului Cultural „Mihai Eminescu” din Chișinău, Nafrăsinei Narcis-Ionuț, care a mulțumit oficialilor de la Sibiu că au adus și la Chișinău „calmul și pitorescul Sibiului”.

Dacă privim spre viitor, generația de mâine va fi cea care îl va modela și este foarte important să interacționăm cu aceasta, să încercăm să-i răspundem și prin film, și prin orice formă de manifestare culturală provocărilor cu care aceasta se confruntă. R. Moldova este un spațiu care generează cultură română, motiv pentru care aș vrea să încurajez, pe de o parte, să venim cu proiecte culturale din România în R. Moldova, dar pe de altă parte aș dori foarte mult să încurajăm colaborarea dintre instituțiile paralele, să le spunem așa, organizațiilor și proiectelor culturale care se adresează aceleiași categorii de public”, a mai mărturisit Nafrăsinei Narcis-Ionuț.

Salut această inițiativă atât la nivel de conținut cât și de suport și mi-ar plăcea să ne vedem mai des. Filmul ne apropie și ne ajută să ne cunoaștem mai bine”, a declarat Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Pe final de conferință, Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova, a adăugat că „filmul documentar este filmul care aduce cel mai corect mesaj în fața telespectatorilor și este filmul care ne face să ne gândim, să discutăm, să medităm, și să facem analiză”.

Festivalul se va desfășura în perioada 11-13 noiembrie. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate opt filme, perle ale documentarului românesc.

Primul film, „Transalpina - Drumul regilor”, va fi proiectat, astăzi, la ora 18:00, la Muzeul de Artă a Moldovei, urmat de un concert, la 19:40, „Floare de Maidan”, al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați.

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Program Astra Film Chișinău

VINERI, 11 noiembrie
18:00 Transalpina – Drumul regilor, de Dumitru Budrala (România, 2016) - Urmat de Q&A cu regizorul Dumitru Budrala - Muzeul Național de Artă al Moldovei
19:40 Concert Floare de Maidan

SÂMBĂTĂ, 12 noiembrie
12:00 Aurora, de Benjamin Langeland, Stian Servoss (Norvegia, 2019) - Urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie - Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu
17:00 Oi zburătoare, de Alexandra Gulea (Germania, România - 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
18:00 Vulturii din Țaga, de Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas (România, Slovacia – 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
19:30 Pocalul. Despre fii și fiice, de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu (România, 2022) - Muzeul Național de Artă al Moldovei

DUMINICĂ, 13 noiembrie
12:00 iHuman, de Tonje Hessen Schei (Norvegia, 2019) - Urmat de Atelier de Film Literacy, cu Lidia Ilie - Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu
17:00 Oamenii drumului: Terra Banatica, de Mircea Gherase (România, 2021) - Muzeul Național de Artă al Moldovei
18:30 Valuri pe uscat, de Raluca David (România, 2021) - Urmat de Q&A cu regizoarea Raluca David - Muzeul Național de Artă al Moldovei

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare făcută în prealabil la adresa [email protected]