La fel ca anul trecut, Festivalul Zilele Filmului Românesc va merge și în alte cinci orașe din Republica Moldova - Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul, unde vor fi prezentate câteva dintre filmele din selecția de la Chișinău.

Primul oraș este Bălți, unde proiecția va derula între 30 septembrie și 2 octombrie, în incinta Teatrului Național V. Alecsandri. Evenimentul se va deschide cu “Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiţia Festivalului de laCannes. Dorel Vişan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în acelaşi timp problemele lor majore. Filmul face parte din secțiunea FOCUS Dorel Vișan, cu ocazia împlinirii a 85 de ani a marelui actor.

De la San Sebastian, unde a fost inclus în secţiunea competiţională New Directors, vine “Marocco” (2021), al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu. Filmul, care a fost selectat anul acesta şi în competiția internaţională de la TIFF, urmărește destinele a două iubiri ce ajung în situații de viață și de moarte, ca urmare a neîncrederii.

„Crai nou” (2021), debutul regizoarei Alina Grigore, are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaţilor din familia sa disfuncțională. Filmul a câştigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

Tradiţionala secţiune Retro, dedicată cinematografiei de altădată, o va omagia pe cineasta Malvina Urşianu (1927-2015), prin proiectarea a unuia dintre cele mai reprezentative filme ale sale: “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (1980).

Programul va cuprinde şi un film dedicat copiilor. Astfel, publicul tânăr va putea să vadă “Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan. Mai mulţi copii îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învaţă cum să supravieţuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăţă apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, aşa că acum copiii au o misiune importantă.

Filmele vor fi introduse de criticul de film Giulia Dobre, membră a Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producţie ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.