Echipamente de ultimă generație vor asigura transferarea a peste 1600 de pelicule din arhiva Moldova Film pe suporturi digitale. Cu sprijinul Uniunii Europene, a fost procurată o mașină de spălat pelicula cu ultrasunet, iar în 2021 Ambasada SUA la Chișinău a dotat cu echipament un laborator de digitizare pentru restaurarea și conservarea filmelor documentare și de lungmetraj din arhivă. Astăzi, la Moldova Film a avut loc prezentarea primului film transferat în format digital, transmite IPN.

Inițiativa de digitalizare a filmelor din arhiva Moldova Film a fost selectată pentru finanțare în urma unui concurs lansat de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” implementat de PNUD, cu vot consultativ din partea publicului.

„Ne bucurăm că noi, Uniunea Europeană, putem contribui la valorificarea arhivelor de aur ale cinematografiei Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor săi!”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, citat într-un comunicat de presă PNUD.

„De aproximativ 70 de ani, Moldova Film a produs lucrări cinematografice remarcabile, care reprezintă bogata tradiție narativă a Moldovei și ne oferă o idee despre felul în care moldovenii au trăit, lucrat și visat cu ani în urmă”, a remarcat ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon.

Procesul de digitalizare a început în 2021, cu zece filme de ficțiune și 20 de documentare, care au fost prezentate la posturile TV Moldova 1 și Moldova 2. Primul film care a fost supus digitizării este „Haiducul”, pelicula câștigătoare la festivalul de film de la Cannes din 1986, secțiunea scurtmetraje.

Potrivit Alisei Grecu, directoare generală interimară Moldova Film, spre regret, condițiile actuale de păstrare a filmelor pe peliculă nu mai asigură longevitatea acestora.

„Considerăm că sprijinul UE și SUA ne-au oferit soluția la momentul potrivit. Datorită suportului semnificativ, echipamentul de dezarhivare pus la dispoziția Moldova Film, vor fi scoase din nou la lumină filmele de altădată, cele care sunt considerate arhiva de aur. Astfel, generațiile noi vor reuși să vadă filmele cu care au crescut bunicii și părinții”, a spus ea.

Filmele digitalizate din arhiva Moldova Film au fost difuzate la cinematograful Odeon din Chișinău, dar și în alte localități din R. Moldova.

„Filmele și animațiile produse la nivel local sunt un tezaur și un element integral al patrimoniului cultural. Păstrarea lor în siguranță, prin digitalizare, este esențială pentru menținerea acestei moșteniri și pentru a inspira noile generații să învețe despre generațiile trecute, precum și să susțină această industrie creativă importantă”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în R. Moldova.

Studioul Moldova Film dispune de un fond cinematografic, considerat patrimoniu național, care timp de aproape 70 de ani a acumulat peste 1600 filme.