Ministerul Culturii a venit cu un mesaj în contextul celei de-a 82-a aniversări de la anexarea ilegală a Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța de Uniunea Sovietică. Instituția a scris despre instaurarea regimului totalitar comunist asupra Basarabiei.

„Anexarea Basarabiei, acum 82 de ani, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească, regim care a însemnat foametea organizată, colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportările populației în Siberia”, se arată într-un mesaj al ministerului. 

Potrivit Ministerului Culturii, ocupantul sovietic a depus eforturi pentru rusificarea populației locale, a persecutat intelectualitatea și a încercat să elimine patrimoniul intangibil, tradițiile și valorile care definesc poporul român, iar pierderile culturale sunt inestimabile.

„Datele istoricilor arată că în timpul celor două perioade de ocupaţie sovietică, după 1940 şi 1944, au fost înregistrate pierderi umane de peste 1,5 milioane de persoane din ţinutul Basarabiei”, mai scrie Ministerul Culturii.

Amintim că, la 28 iunie 1940, în urma unui ultimatum înaintat de către URSS, România, fiind pusă sub o presiune politică dictată de diplomația murdară a marilor puteri globale și fiind sfătuită de „aliații” politici să accepte condițiile guvernului sovietic, a cedat acestuia teritoriile cerute, care cuprindeau o suprafață totală de 50.762 km2 și o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români.

Detalii: 28 iunie – Ziua ocupației sovietice. 82 de ani de la răpirea Basarabiei și Bucovinei de Nord