Mai mulți deputați din Parlamentul R. Moldova au venit ieri, la ședința plenară a legislativului, îmbrăcați în ii și cămăși populare. Astfel parlamentarii au celebrat piesele principale ale portului tradițional românesc, în ajunul Zilei Internaționale a Iei marcată anual pe 24 iunie.

Deputați în ii și cămăși tradiționale

Deputați în ii și cămăși tradiționale

Și funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului au venit astăzi la muncă îmbrăcați în ii și cămăși populare.

La începutul lunii iunie, Parlamentul a găzduit o expoziție de costume populare. Cele 16 costume populare pentru femei și bărbați erau elaborate după modelele tradiționale din spațiul românesc, purtate atât în zilele cotidiene, cât și cele de sărbătoare. Expoziția a fost organizată cu suportul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și al comunității ”Șezătoarea Basarabia”.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. Sărbătoarea iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Pentru a arăta cât de mult prețuiesc portul românesc, oameni din peste 50 de țări din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare, Ziua Internațională a Iei.

În ultima duminică a lunii iunie Republica Moldova va marca Ziua Portului Popular.