Marele scriitor basarabean Spiridon Vangheli, cunoscut drept ”tatăl lui Guguță”, împlinește astăzi onorabila vârstă de 90 de ani.

Cu această ocazie, fiica maestrului, Rodica Contu Vangheli, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat semnat de Spiridon Vangheli.

„Iubiți-vă copiii, părinții, buneii. Dragostea este muntele peste care nu va trece vrăjmașul. Lumină și credință in suflet. Putere, neam frumos! Cu drag, Spiridon Vangheli”.

Totodată, Biblioteca Națională a anunțat că organizează o expoziție de documente „Spiridon Vangheli - Scriitorul din Coliba Albastră a Copilăriei”. Expoziția cuprinde circa 120 de documente ce reflectă diversitatea creației și activității sale de publicist, traducător, autor de abecedare și manuale, antologii de poezie și proză. Expoziția va fi deschisă până pe 14 iulie.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți. Acesta a absolvit Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”, după care a lucrat în calitate de profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Lumina”. În activitatea sa, maestrul a scris mai multe cărți, precum „Isprăvile lui Guguță”, „Împărăția lui Ciuboțel”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Columb în Australia”, „Guguţă - căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița”. Spiridon Vangheli a mai tradus opere din literatura universală pentru copii, precum ”Iepurașul albastru”, ”Fetița din Hiroshima”, ”Peter Pan și Wendy” și ”Pepi Cioraplung”. De asemenea, el a creat, alături de Grigore Vieru, și un Abecedar.

În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori proiectul „Carte de citire şi gândire”, pentru clasele I-IV, în patru volume. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Spiridon Vangheli a primit mai multe distincții, precum Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, medalia „Mihai Eminescu”, ”Ordinul Republicii”, Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, titlul de Maestru al Artei şi cu cel de Scriitor al Poporului.

Amintim că, anul trecut, autoritățile din Chișinău au inaugurat scuarul lui Guguță, numit în cinstea cunoscutului personaj al lui Spiridon Vangheli. Punctul de atracție al zonei este monumentul lui Guguță. Lucrarea este din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri și realizată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi.