Un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza va fi edificat în orașul Leova. Pentru realizarea acestui proiect și-au unit eforturile Asociația Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru”, Asociația „Monumentum”, Consiliul local și raional din Leova și Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” Ploiești.

Atăzi, 6 iunie 2022, a fost semnat contractul privind executarea lucrărilor de sculptare și turnare în bronz a bustului. Durata de executare a lucrărilor, potrivit documentului, se prevede a fi 2 luni. 

Lucrările vor fi realizate în Chișinău, de către renumitul sculptor Iurii Terehov. 

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate.

Ales domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană (Imperiul Otoman) și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române prin înfăptuirea unității constituționale și administrative. Aceasta s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.