Florina Breazu a fost aleasă recent noul președinte a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Pentru prima dată Uniunea are o femeie în funcția de președinte.

În cadrul celui de-al XXVII-lea Congres al UAP, membrii titulari ai Uniunii au ales, prin vot secret, preşedintele, dar şi celelate organe de conducere: Consiliul Asociaţiei, Comisia de Supraveghere şi Comisia de Cenzori.
„Ministerul Culturii adresează sincere felicitări noii conduceri, dar și tuturor membrilor UAP cu ocazia acestei noi pagini în istorie, le urează o colaborare constructivă, proiecte noi, interesate și cu impact pentru domeniu și pentru cultura țării!
 
Forță creativă, inspirație și pace!”

Florina Breazu s-a născut pe 5 ianuarie 1973, la Chișinău. A absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii „A. Șciusev”, ulterior Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău. Între anii 1992-1994 studiază la Facultatea de Arte Decorative şi Design a Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, România; în perioada 1994-1998 își continuă studiile la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design a Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, România.

În perioada 2002-2006 a făcut doctorantura la Centrul Studiul Artelor al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar din 2014 este doctorandă la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Debutează în 1992 la o expoziție de binefacere pentru ajutorarea sinistraților moldoveni din conflictul transnistrean. Din 1999 este membru stagiar, iar din 2003 este titularizată membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Urmează o activitate artistică intensă și angajată, cu expoziții anuale personale începând cu anul 2001. Participă la expoziții internaționale în România, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Rusia, Kazahstan, precum și la Tabere de creație în România, Rusia și Bulgaria.

În 2008 i se decernează titlul onorific Maestru în Artă. Desfășoară o bogată activitate didactică și pedagogică în calitate de lector al Academiei de Pictură „Stati Art” din Chișinău, și, ca profesor de Istoria Artelor Plastice, la Liceul Academic de Arte Plastice ,,Igor Vieru” din Chișinău. Este prezentă în numeroase jurii de specialitate ale concursurilor sau comisiilor de evaluare. Din 2015 este membru al Consiliului Național pentru Monumente de For Public. 

Câteva dintre lucrările artistei:

Antimaterie lll, 2017

Antimaterie lll, 2017

Împărat și proletar 2018

Împărat și proletar 2018

Particole Vll

Particole Vll

Particole Xl, 2020

Particole Xl, 2020

Roata Stelelor, 2015

Roata Stelelor, 2015