Mai multe edificii cultural-istorice, printre care clădirea Circului din Chișinău, ar putea fi introduse în Registrului monumentelor ocrotite de stat. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Proiectul prevede completarea Registrului monumentelor cu bunuri cultural-istorice, precum edificiu Circului din Chișinău, clădirea administrativă care este sediul actual al Procuraturii Generale, clădirea cu parc a Maternității nr. 2 și schitul rupestru ”Peștera lui Bechir”, din municipiul Soroca, în scopul păstrării autenticității și punerii în valoare a acestora în calitate de elemente ale patrimoniului cultural național.

Totodată, Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat va fi actualizat, prin corectarea erorilor identificate în rezultatul inventarierii unei părți din fondul arhitectural-istoric al municipiului Chișinău, efectuate în anul 2020. 

Raportul la proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de membrii Comisiei de profil și urmează să fie supus dezbaterilor în ședința plenară a Legislativului.