Reacția Miniștrilor Culturii din România și R. Moldova la scandalul izbucnit la Eurovision: Acest concurs riscă să devină irelevant

17:42, 16 Mai 2022

Foto:

Concursul Eurovision riscă să devină irelevant sau chiar să dispară dacă va continua să meargă pe calea politizării. De această părere sunt Miniștrii Culturii din România și R. Moldova, care au comentat scandalul izbucnit în urma ediției din acest an a competiției muzicale.

Ministrul Culturii de la București, Lucian Romașcanu, a declarat că nu știe prea multe despre motivele din spatele deciziei organizatorilor ”Eurovision” de a anula rezultatele votului juriului român, întrucât acest concurs nu se află în subordinea instituției pe care o conduce. El însă consideră că faptul că cele 12 puncte oferite Ucrainei de European Broadcasting Union (EBU) în numele României îi fac mai degrabă o defavoare acestei țări lovite de război. 

Reușim să politizăm un fenomen care a început prin a fi unul pur cultural și de unire în Europa și să compromitem nu doar fenomenul în sine, ci și atenția și sprijinul pe care inevitabil trebuie să le oferim Ucrainei. Ucraina trebuia și probabil că a câștigat pe merit, nu avea nevoie de asemenea lucruri. Cei care au gândit să facă acest transfer de voturi și-au făcut rău lor, au făcut rău Ucrainei și competiției în sine” consideră Lucian Romașcanu, care a mai declarat că, în așa ritmuri, concursul riscă să dispară. 

Jurnaliștii români l-au întrebat pe ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan, dacă această decizie are cumva de a face cu faptul că piesa R. Moldova poartă un puternic mesaj unionist.

Nu exclud că și situația cu Eurovisionul, ceea ce ține de această piesă, de acest ”Trenuleț”, de această viziune de țară, ”parcă-i una, parcă-s două”. Iată noi am ajuns la concluzia fermă și îndemnăm întreg poporul să reiasă din acest postulat, că cultura este una... Bineînțeles că sunt forțe subversive, care ar încerca să destabilizeze, să fie utilizate în anumite interese” a declarat Prodan.

Ministrul Culturii R. Moldova este de părere că învingătorul în acest concurs ar trebui să fie stabilit de spectatori și că politizarea Eurovisionului riscă să facă irelevantă această competiție.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis într-un comunicat de presă că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. 

Punctajele juriilor naţionale din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au fost anulate la Eurovision 2022. 

Juriul naţional al României acordase punctajul maxim, 12, R. Moldova. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile şi astfel cele 12 puncte ale României au fost acordate Ucrainei. 

Reprezentanţii TVR au reiterat faptul că ”nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator”.

TVR a solicitat organizatorilor ESC să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un ”substitut” calculat într-un mod netransparent.

× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER