Ambasada României în Republica Moldova, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, asigură, în mod tradițional, prezența României în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Europei în Republica Moldova.

Anul acesta, în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană de la Chișinău și Bălți, organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, va fi prezentată pelicula „Întregalde” (2021, regia Radu Muntean).

Proiecția de la Chișinău va avea loc pe data de 16 mai, ora 11.00, la Centrul de Informare Europeană de la Chișinău (situat în cadrul ASEM), iar cea de la Bălți - pe data de 25 mai, ora 11.30, în Sala Mare de Festivități a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (Sala Senatului).

Totodată, cele două instituții, organizează un concert extraordinar de muzică clasică, cu prilejul Zilei Europei. Concertul va avea loc pe data de 12 mai 2022, ora 16.00 la Sala cu Orgă din Chișinău  şi va fi susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea și soliștii   Oxana Corjos (pian),  Petru Pane (clarinet)

În program: Concertul pentru pian în La minor, op.54 de Robert Schumann; Concertul pentru clarinet de Aaron Copland; Creații ochestrale semnate de compozitorii români Sigismund Toduță și Ion Dumitrescu. Intrarea în sală va fi liberă.

Evenimentele organizate în contextul marcării Zilei Europei se numără printre cele mai așteptate, apreciate și de impact evenimente culturale organizate, anual, în Republica Moldova.