Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) evaluează preliminar că turul doi al alegerilor pentru primari s-a desfășurat într-o manieră eficientă, per general, în mare parte fiind în conformitate cu legislația Republicii Moldova și standardele internaționale.

Potrivit șefului Misiunii ENEMO în Moldova, Dritan Taulla, „au fost observate nereguli minore în ziua alegerilor, dar nici una din acestea nu părea să afecteze negativ legitimitatea procesului sau a rezultatelor ”.

ENEMO evaluează faptul că lipsa de claritate a dispozițiilor lasă spațiu pentru interpretarea subiectivă și/sau incoerentă a legii de către organele electorale.

„Cadrul legal asigură condiții pentru organizarea alegerilor democratice, fapt deja demonstrat la desfășurarea primului tur al alegerilor. Cu toate acestea, Codul electoral nu reglementează clar mai multe aspecte din turul doi. Deși CEC a întreprins măsuri pentru a reglementa unele dintre aceste aspecte, câteva dintre ele au rămas nereglementate”, a explicat Taulla.

În pofida desfășurării campaniei într-un mediu liber, per ansamblu, ar trebui să fie ridicate îngrijorări cu privire la mai multe cazuri de „PR negru” și agitație negativă adresată candidaților, în special în social media, sub formă de discursuri de ură, discreditare și atacuri verbale ad hominem, care a crescut brusc în turul doi.

„ În ciuda încercărilor guvernului de a limita utilizarea abuzivă a resurselor administrative, ENEMO constată implicarea înalților oficiali de stat și a parlamentarilor care susțin în mod deschis candidații pentru funcția de primar din partidele lor în al doilea tur, în timpul evenimentelor de campanie sau pe paginile lor de socializare. Deși nu există dispoziții explicite cu privire la cele menționate mai sus în Codul electoral, ar trebui să fie ridicate preocupări în privința estompării liniei dintre stat și partid, ceea ce este în contradicție cu standardele internaționale și creează un teren de joc dezlănțuit”, a remarcat Pierre Peytier, Șeful Adjunct al Misiunii.

ENEMO remarcă faptul că termenele sau sesizările care contestă rezultatele primului tur se suprapun cu intervalul de timp de două săptămâni dintre cele două tururi, ceea ce ar putea prezenta un obstacol pentru dreptul de atac, în contradicție cu standardele internaționale.

Misiunea internațională de observare ENEMO a monitorizat Alegerile Locale Generale din 20 Octombrie 2019 din Moldova, inclusiv turul doi din data de 3 noiembrie.