Un fost candidat la funcția de primar riscă dosar penal pentru falsificarea rezultatelor votării. Este vorba despre Veaceslav Popa, candidatul PDM la funcția de primar al comunei Braniște (r-nul Rîșcani).

Potrivit materialelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală, Popa ar fi fost implicat în transportarea organizată a unor persoane la Centrul multifuncțional din orașul Rîșcani pentru perfectarea buletinului de identitate și înregistrarea fictivă la domiciliu sau la reședință în comuna respectivă.

Inspectoratul de Poliție Rîșcani a aflat că perfectarea actelor a avut loc în scopul de a-l vota ulterior pe Veaceslav Popa la funcția de primar al localității.

Potrivit CEC, astfel de acțiuni reprezintă un instrument de influență asupra rezultatelor alegerilor. În acest sens, Comisia a solicitat de la colaboratorii Poliției stabilirea numărului exact de persoane cărora le-a fost înregistrat domiciliul/reședința pentru a majora artificial numărul de voturi în favoarea candidatului la funcția de primar.

Menționăm că potrivit art.182 (al.2) Cod Penal, falsificarea, prin orice mijloace, a rezultatelor votării se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani.

De precizat că în urma scrutinului din 20 octombrie, Veaceslav Popa a obținut 43,92% de voturi, iar contracandidatul său, socialistul Vasili Rolinschi – 43,05%.

În turul II din 3 noiembrie, Rolinshi a obținut o victorie, acumulând 59,06% de voturi.