Ex-premierul In Sturza spune că era convins că liderul PPDA, Andrei Năstase, va pierde în fața socialistului Ion Ceban în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale din Chișinău. Asta pentru că Năstase ar fi fost „incoerent, lipsit de substanță și obosit”.

„Am fost convins de la bun început că Andrei Năstase va pierde alegerile la Chișinău. De ce? Toată activitatea sa după ce „ACUM” a preluat guvernarea nu m-a convins. Andrei a fost excepțional în lupta cu regimul Plahotniuc, dar foarte slab ca politician, dacă putem vorbi despre el în aceiași termeni. Incoerent, nervos, lipsit de substanță, obosit. Un ghem de contradicții. Trebuie să o spunem sincer - e din zona stării psihologice, puternic afectate de luptă și frustrările post-Plahotniuc”, a declarat Sturza.

Potrivit lui, miza pe meritul antioligarhic nu i-a convins pe chișinăueni.

„Pentru prima dată. Cu atât mai dureros pentru Andrei. Cu atât mai bine pentru chișinăueni? Nu cred! Insist, Ceban este un produs de PR. Nu are el nimic cu un management bun al orașului. Steaua roșie e în sânge... Ca cetățean al Chișinăului, m-am săturat să văd cum degradează, să văd dezvoltările imobiliare aiuritoare pe terenurile furate de la oraș, drumurile sparte și traficul infernal. În acest sens îi doresc succes lui Ceban”, punctează sursa citată.

Fostul premier mai crede că Ceban devine un jucător foarte important și ar putea râvni să-i ia locul lui Igor Dodon.

„Orașul, în caz de succes, este o platformă foarte bună pentru supremația în partidul socialist prorus. Stânga moldovenească are nevoie de o alternativă lui Dodon, care între timp tot mai mult devine „tătuca" pe nepusă masă pentru el. Lucru care și-l doresc și electoratul, și sponsorii externi ai partidului. Trebuie să recunoaștem că, într-o țară săracă și divizată etnic ca R. Moldova, e nevoie de un partid de stânga. Dar unul veritabil. Nu ar fi un păcat să ajutăm la construcția lui. Cum nu ar fi păcat să contribuim la construcția unui partid de dreapta, național și proeuropean. Baza poate fi o fuziune dintre PAS și „DA”.

Dar... Cu o singură condiție. Să lăsăm la o parte romantismul specific vârstei precoce! Politica e o ocupație dură. Câștigă „animalele politice" pragmatice, cinice și cu fețe mai puțin umane. Des născute din egoism și dragostea de sine. Asta e realitatea, dacă vom analiza profilurile politicienilor de „succes". Dodon pare pe cal alb? Nu! El e consecvent, merge pe urmele modelelor sale, Voronin și Plahotniuc. El va fi următoarea victimă. Moldovenii știu să surprindă...”, a conchis acesta.

Ziarul Național