Candidatul ACUM la funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase și prim-ministrul Maia Sandu au făcut declarații de presă după închiderea secțiilor de votare. Potrivit lor alegerile de astăzi s-au dezvoltat în condiții bune, fără înregistrarea încălcărilor grave.

„Am luptat mult ca să păstrăm democrația și ca aceste alegeri să fie libere. Scrutinul s-au desfășurat în condiții bune, cu mici excepții. Vă mulțumim mult Dumneavoastră, o să așteptăm împreună cu voi rezultatele. Iar de mâine ne apucăm de lucru în localitățile unde am câștigat și în cele în care vom avea turul II”, a spus Maia Sandu. 

„Mulțumesc tutuor locuitorilor din Chișinău și suburbilor, dar și din întreaga țară și din afara ei. Aceste alegeri, poate cele mai importante din ultimii ani s-au desfășurat în condiții bune, fără incidente. Cu toate acestea, n-au lipsit atacurile, manipulările și intoxicările. Fac un apel la atenție și vigilență. Vă rog să fiți foarte atenți la numărătoarea voturilor și a proceselor verbale”, a declarat Andrei Năstase.   

La ora 21:00, s-au inchis toate secţiile de vot. Prezența la vot a fost puțin peste 41,6% ceea ce înseamnă peste 1 173 000 de persoane. În Capitală prezența a fost mai redusă - puțin peste 36% sau aproximativ 230 000 de persoane.

Comparativ cu alegerile locale din Chișinău care au avut loc pe 20 mai 2018 prezența la vot nu s-a modificat semnificativ, atunci fiind prezenți la vot puțin de 35,5% din chișinăueni.

Amintim că astăzi, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. Secțiile de votare își încep activitatea la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. La scrutin s-au înregistrat 3 761 candidați la funcția de primar și 50 410 persoane, la funcția de consilier.

Pentru alegerile locale generale au fost deschise 1969 de secții de votare. De asemenea au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care 6,1milioane în limba română.