Observatorii Asociației „Promo-LEX” au raportat, până la amiază, nouă cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de vot.

Potrivit șefului Misiunii de Observare „Promo-LEX” a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019, Pavel Postică, cele mai multe cazuri au avut loc în UTA Găgăuzia și la Cocieri, raionul Dubăsari, unde se votează pentru un reprezentant al transnistrenilor în Parlamentul de la Chișinău.

În ultimul caz au fost văzute două microbuze cu numele de Tighina care au adus la secțiile de vot câte 15 alegători, transmite Ziarul Național.

La Căușeni, în Hagimus, o alegătoare a anunțat observatorul că, la fiecare oră, vin rute din Tighina cu alegători. Totodată, la secția de vot 48/19 de aici sunt parcate două microbuze din Tighina. Din fiecare au ieșit câte 10 persoane.

Totodată, la secțiile de votare 48/12 și 48/11 din regiunea transnistreană, la ora 09:48, la un interval de 10 minute, au parcat două microbuze albe din Tighina. Din unitățile de transport au coborât 15-20 persoane care au intrat în secții și au votat. După votare, aceștia au urcat în aceleași microbuze.

În satul Cișmichioi din Găgăuzia, reprezentantul „Promo-LEX” a observat cum un microbuz alb cu 9 locuri s-a apropiat cu alegători diferiți de trei-patru ori în fața porții secției de votare, iar alegătorilor li se spunea că „în centru se vor clarifica cu răsplata”.

În România, la Iași, a intrat un grup de aproximativ 11 persoane în secția de vot, care, după ce au votat, au arătat pașapoartele lor observatorului din partea unui candidat. Persoanele par a fi transportate organizat cu un microbuz „Mercedes” (HUW 813), înmatriculat în R. Moldova.

Tot la Iași a intrat să voteze și un grup de opt persoane care au coborât și apoi urcat într-un microbuz „Mercedes” (BLDI 277), care circulă pe cursa Iași – Bălți.

Și la Antonești, raionul Ștefan Vodă, au fost observate două autovehicule care au transportat minimum șase persoane în vârstă la secția de vot. La volanul „Daciei Logan” era un activist al unui partid în localitate.

La Bălți, transportarea continuă și organizată a câte 8-9 alegători în favoarea unui concurent cu un microbuz de tip T5 (GME 694) a făcut cel puțin trei ture la o secție de vot, aducând 27 de alegători.