În contextul prezenței scăzute la urnele de vot, în special în capitală, premierul Maia Sandu, dar și alți reprezentanți ai blocului ACUM, îndeamnă cetățenii să iasă la vot.

„Schimbările temeinice și durabile nu se fac peste noapte. Pentru o schimbare adevărată trebuie să muncim mult, asiduu și fără întrerupere, iar rezultatele se văd abia peste ani de zile. Cel mai important ingredient al schimbării sunt acțiunile simple, dar asumate, care adunate la un loc sunt picăturile care pornesc valul schimbării”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi avem șansa să alegem oameni curajoși și profesioniști, care își doresc să lucreze pentru oameni, ca să ne reprezinte și să muncească în fiecare zi pentru noi toți”, a mai adăugat Sandu.

Viepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, la fel a îndemnat cetățenii să iasă la vot, într-un mesaj pe Facebook.

„Chișinău, trezește-te ! Am pierdut un an jumătate. Haideți să nu pierdem următoarele 4 ani ! Sunați la toate rudele și prieteni și le amintiți că azi ziua decisiva pentru capitala și alte localități !”, a scris Sluasari.

Precizăm că peste 580.000 (circa 21.00%) de moldoveni au ieșit la vot până la ora 13:00, ceea ce este cu peste 200 mii mai puțin decât la scrutinul de acum patru ani. Este vorba de 52% femei și 48% bărbați. Cel mai activ electorat rămâne în continuare cel de 56-70 de ani. Aceștia au ieșit la urne în proporție de peste 41%.

În Chișinău și-au exercitat dreptul la vot circa 15% dintre cetățenii cu drept de vot sau peste 106 mii de alegători.

De precizat că la scrutinul local din 2015, către ora 13.00, au votat 791 351 de alegători sau 28,05%.