Persoanele cu dizabilităţi şi cele de etnie romă continuă să fie discriminate în procesul electoral. Este concluzia raportului de monitorizare a scrutinului din perspectiva incluziunii sociale. Potrivit Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, accesibilitatea limitată în secţiile de votare şi subreprezentarea etniilor rămân a fi cele mai stringente abateri, relatează Mesager.

Conform raportului, doar 1% din numărul secţiilor de votare asigură accesul infrastructural al persoanelor cu dizabilităţi.

„Niciun concurent electoral nu a solicitat serviciile de interpret în limbaj mimico - gestual pentru a organiza întâlniri sau dezbateri cu comunitatea cu dizabilităţi de auz şi nici nu a realizat materiale cui traducere în limbaj mimico-gestual”, a precizat directorul executiv al Alianţei Infonet, Victor Koroli.

Reprezentanţii coaliţiei civice spun că problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi cele de etnie romă nu sunt reflectate în platformele concurenţilor electorali.

„Aceasta este prima monitorizare a incluziunii politice a persoanelor de etnie romă în cadrul alegerilor locale. Avem un candidat de etnie romă care s-a înregistrat în calitate de consilier sătesc, în calitate de candidat independent. Patru persoane care s-au înregistrat la funcţia de primar, dintre care este şi o femeie”, a spus expertul vocei romilor, Ion Duminică.

„Probleme specifice cu care se confruntă persoanele de etnie romă sau persoanele cu dizabilităţi foarte rara se regăsesc în platformele electorale ale concurenţilor şi aceste categorii de cetăţeni sunt prea rare ori vizate în întâlnirile cu alegătorii sau nici nu există întâlniri”, a menţionat coordonatorul de programe, ADEPT, Polina Pnainte.

Raportul a fost realizat în cadrul unui proiect implementat de Fundaţia Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, finanţat de UE.