O formațiune politică din Republica Moldova solicită excluderea lui Andrei Năstase din cursa pentru funcția de primar al municipiului Chișinău pentru încălcarea legislației electorale. Mai exact, Partidul Politic „Democrația Acasă” îl acuză pe liderul Platformei DA de implicarea cetățenilor străini în acțiuni de agitație electorală.

În contestația depusă la Consiliul electoral al circumscripției Chișinău, „Democrația Acasă” anunță despre distribuirea în Chișinău, de către reprezentanții blocului ACUM, a unui ziar, achitat din contul „Fond electoral”, în care apare și un articol cu titlul „Joseph Daul, președintele PPE: Platforma Demnitate și Adevăr joacă un rol important în acest moment”.

Articolul relevă opinia oficialului european cu privire la personalitatea candidatului Andrei Năstase. Totodată, articolul mai conține și o fotografie unde apare oficialul european Joseph Daul și candidatul la funcția de Primar General al mun. Chișinău, Andrei Năstase”, se menționează într-un anunț al formațiunii.

De precizat că potrivit art. 52, alin. (3) din Codul electoral, se interzice concurenţilor electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sînt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiunile de agitaţie electorală, iar alin. (8) al aceluiași articol stabilește că nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atât din ţară cât şi de peste hotare, ori organizaţii internaţionale. Se interzice combinarea de culori şi/sau sunete care invocă simboluri naţionale ale Republicii Moldova ori ale altui stat, utilizarea materialelor în care apar personalităţi istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizaţii internaţionale sau imaginea unor persoane oficiale străine.

Prin distribuirea materialelor de agitație electorală unde este publicată o fotografie în care apare candidatul Andrei Năstase și Joseph Daul, care este o persoană oficială străină, precum și prin publicarea unui material în care oficialul european vorbește despre calitățile candidatului Andrei Năstase reprezintă o încălcare gravă a legislaței electorale, fapt care este sancționat de lege cu anularea înregistrării”, menționează reprezentanții PPDA.

În acest sens, ei au solicitat constatarea faptului că Andrei Năstase, în calitate de concurent electoral, a încălcat prevederile Codului electoral și emiterea unei hotărâri în judecată cu solicitarea de a anula hotărârea de înregistrare a candidatului la funcția de Primar General al mun. Chișinău, Andrei Năstase.