Prezența datelor eronate din listele electorale, finanțarea campaniei, documentarea situațiilor de corupere a alegătorilor, precum și lipsa clarității în listele partidelor politice sunt câteva din problemele identificate de către Cancelaria de Stat, care a avut astăzi o ședință lărgită cu reprezentanții mai multor instituți de stat, antrenate în procesul electoaral.

Potrivit Secretarului General al Guvernului, Andrei Spînu, aceste probleme reprezintă un impediment în desfășurarea unor alegeri corecte și ecidistante. ,,Acest Guvern își dorește ca aceste alegeri să fie cu adevărat libere, corecte, transparente, fără încălcări, în mod special ce ține de finanțarea campaniei electorale, de petrecerea alegerilor, dar și ziua înaintea acestora. Ne dorim să fim un partener de încredere al Comisiei Electorale Centrale și să avem o colaborare bună în organizarea  acestor alegeri”, a declarat Spînu.

La rândul său, președintele CEC, Dorin Cimil, a prezentat etapa actuală a Planului de acțiuni privind organizarea scrutinului din 20 octombrie și a menționat următoarele probleme: stabilirea numărului de mandate a consilierilor din raioane, accesul dificil către secțiile de votare și amenajarea acestora, organizarea secțiilor de vot înafara țării, instruirea observatorilor, dar și securizarea paginii web a Comisiei Electorale Centrale.

Grupul de lucru interinstituțional, constituit din membrii Guvernului, secretari de stat ai ministerelor și reprezentanți ai agențiilor din subordinea Guvernului, are ca scop coordonarea și monitorizarea acțiunilor autorităților administrației publice centrale orientate spre asigurarea condițiilor corespunzătoare bunei desfășurări a scrutinului din 20 octombrie curent. Membrii grupului de lucru au analizat problemele ce țin de organizarea scrutinului, atribuțiile ministerelor și organelor competente, dar și modalitățile și propunerile pentru depășirea blocajelor existente.

Menționăm, Grupul de lucru se va convoca la necesitate, la propunerea președintelui sau membrilor Grupului.

realitatea.md