Plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale generale din data de 20 octombrie 2019 este de 21 062 750 lei. O decizie în acest sens a fost în cadrul ședinței CEC din 3 septembrie, transmite IPN.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a remarcat că, potrivit Codului Electoral, plafonul general pe țară al mijloacelor financiare ce pot fi transferate în contul „Fond electoral” al concurentului electoral constituie 0,5% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv.

Plafonul maxim pentru fiecare circumscripție electorală se determină de către CEC prin înmulțirea coeficientului stabilit de către Comisie, cu numărul de alegători din circumscripția respectivă.

Coeficientul se calculează prin împărțirea plafonului general al mijloacelor financiare pe țară la numărul total de alegători din țară – 7,49 lei.

Tot astăzi Comisia Electorală Centrală a decis valoarea creditelor fără dobândă pe care le pot accesa concurenții electorali pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Astfel, partidele politice, organizațiile social-politice și blocurile electorale vor putea solicita până la  50 de mii de lei, iar fiecare candidat independent – 10 mii de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată de CEC în ședința din 3 septembrie.

Regulamentul privind modul de acordare a creditelor fără dobândă concurenților electorali pentru desfășurarea campaniei electorale va fi aprobat de Ministerul Finanțelor.