O contestație a fost depusă la Comisia Electorală Centrală împotriva înregistrării grupurilor de inițiativă privind desemnarea candidaților din partea Partidului Liberal Reformator în circumscripțiile uninominale nr. 17 (Nisporeni), 33 (Chișinău, suburbiile de sud) și 50 (La Vest de R.Moldova).

Potrivit materialelor publicate de CEC, contestația constă în faptul că PLR a pus la bază procesul-verbal al ședinței Consiliului politic al formațiunii care are atribuții de a desemna candidații la funcția de deputat în Parlament. În același timp, PLR și-ar fi încălcat prevederile statutare, organizând unicul Congres în anul 2013, în timp ce Statutul prevede că conducerea formațiunii are împuterniciri pentru o perioadă de doar doi ani – astfel mandatele organelor de conducere sunt expirate.

Contestatarul menționează că, de fapt, acest proces-verbal prin care au fost desemnați candidații este „nul de drept”, fiind semnat de persoane care, potrivit Statutului, nu au calitate de membru al Consiliului Politic PLR.

Amintim că Congresul Partidului Liberal Reformator a votat, la data de 27 august, redenumirea formațiunii și a ales o nouă conducere. Astfel, noua denumire este „Partidul Popular Românesc”, iar noul președinte este ex-consilierul lui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu. Cel puțin aceasta reiese dintr-un anunț al formațiunii, însă, aceste schimbări au avut loc cu mai multe neclarități și, se pare că, încălcări ale Statutului PLR.

Mai mult ca atât, formațiunea a decis să participe în alegerile parlamentare noi din 20 octombrie și și-a desemnat deja și potențialii candidați. Totuși, la depunerea documentelor la organele electorale, reprezentanții Partidului Popular Românesc au folosit fosta denumire a formațiunii - PLR.

Detalii: Congres sau cumătrie? Alegeri cu cântec la PLR