Institutul de Marketing și Sondaje (IMAS) a prezentat cele mai exacte rezultate sociologice înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit unui comunicat de presă, IMAS a fost cel care a estimat rezultatul înregistrat în ziua votului cu marjele de eroare cele mai mici și este singurul care a estimat corect ordinea partidelor. De asemenea, IMAS este unica instituție de sondare a opiniei publice care a estimat că Partidul „Șor” va trece pragul electoral de 6%.

Potrivit comunicatului IMAS, este eronat să fie comparate rezultatele sondajelor sociologice cu rezultatele privind numărul de mandate obţinut de fiecare parid politic, deoarece sondajele naţionale au vizat intenţiile de vot ale oamenilor pentru votul proporţional (pe listă) și nu intenţiile de vot privind votul pe circumscripţie.

Totodată, este eronat să fie comparate rezultatele intenţiei nete de vot cu rezultatele înregistrate privind votul pe listă; pe lângă cei care își exprimă intenţia de vot în cadrul sondajelor de opinie, fiecare sondaj prezintă și numărul de indeciși.

Aceștia trebuie de asemenea luaţi în calcul dacă dorim să facem o comparaţie între estimările oferite de sondaje și rezultatul obţinut pe votul proporţional (pe liste).

Comparaţia corectă care ar trebui făcută este între rezultatele intenţiei nete de vot plus o anumită pondere de indeciși alocată fiecărui partid versus rezultatele înregistrate de partidele politice pe sistemul proporţional de vot (votul pe liste), opţiuni exprimate pe teritoriul Republicii Moldova. Sondajele de opinie date publicităţii nu au vizat votanţii din diasporă, ci doar pe cei de pe teritoriul Republicii Moldova”, menționează Institutul de Marketing și Sondaje.