Ministerul Afacerilor Externe din România a luat notă de raportul preliminar prezentat de Misiunea internațională de observare a alegerilor parlamentare derulate în Republica Moldova la 24 februarie 2019. Conform acestei evaluări preliminare, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficiențe înregistrate atât în contextul campaniei electorale, cât și în ziua scrutinului electoral.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost luată notă de raportul preliminar prezentat de Misiunea internațională de observare a alegerilor parlamentare derulate în Republica Moldova la 24 februarie 2019. Conform evaluării preliminare, alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficiențe înregistrate atât în contextul campaniei electorale, cât și în ziua scrutinului electoral”, se menționează în comunicat.

Totodată, MAE subliniază că este foarte important ca în perioada următoare etapele subsecvente procesului electoral să se desfășoare responsabil, cu respectarea standardelor și principiilor democratice necesare asigurării stabilității și menținerii perspectivei europene a Republicii Moldova.

Pe această cale, considerăm că doar opțiunea europeană este în măsură să aducă răspunsuri durabile așteptărilor legitime de prosperitate ale cetățenilor Republicii Moldova”, precizează Externele de la București.

Amintim că duminica, 24 februarie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare după sistemul mixt. 50 de deputați au fost aleși în baza listelor de partid, iar 51- pe circumscripții uniniminale. Potrivit rezultatelor preliminare, PSRM va avea în noul Parlament 34 de mandate, PD-ul va avea 30 de mandate, „ACUM” va avea 27, iar Partidul „Șor” – 7. Trei mandate revin candidaților independenți.