Rusia nu trebuia să se implice în războiul împotriva lui Vlad Plahotniuc, iar decizia anchetei ruse de a-l declara penal pe președintele PD în Rusia a fost una pripită, a spus Constantin Zatulin, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afacerile CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova au fost o dezamăgire pentru elita politică din Rusia care a crezut în victoria președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Dodon ne-a implicat într-un război cu Plahotniuc, iar o acțiune de prisos în acest război a fost declarația comisiei de anchetă făcută cu două zile înainte de alegeri privind pretențiile față de Plahotniuc și banii scoși din Rusia”, a spus Zatulin, deputat al partidului de guvernare „Edinaia Rossia”.  

Potrivit lui Zatulin, alegerile din 24 februarie au demonstrat încă o dată că Republica Moldova este divizată în două tabere. Din această cauză, rezultatele alegerilor nu pot fi calificate ca o victorie a uneia dintre părți. În mod greșit, prezența lui Dodon în spațiul mediatic rusesc i-a determinat pe ruși să creadă că alegerile din 24 februarie reprezintă bătălia decisivă pentru Republica Moldova. Potrivit lui Zatulin, rezultatele alegerilor erau deja prestabilite din momentul în care Partidul Socialiștilor a votat împreună cu Partidul Democrat modificarea codului electoral.

Acum, potrivit lui Zatulin, Dodon ori va forma o coaliție cu Plahotniuc și, posibil, își va întoarce o parte din prerogative ori, dacă nu va reuși să găsească un numitor comun, va rămâne „regele gol”, fără putere prezidențială.

Deputatul rus regretă nostalgia și dorința autorităților ruse de a restabili relațiile cu statele sovietice. Politicienii din statele post-sovietice s-au învățat să joace pe această nostalgie.

„Am impresia că cineva, sper că nu la cel mai înalt nivel, a creat din Dodon un soi de idol. În nici un caz nu trebuia să facem asta”, a spus Zatulin și a adus exemplul relației Rusiei cu Ucraina.

Potrivit lui Zatulin, în cercurile politice înalte din Rusia a persistat o înțelegere reală a situației cu privire la Dodon, însă aceste cercuri nu-și împărtășesc tradițional ideile și viziunile cu mass-media.

„Noi am atras oarecum prea puțină atenție faptului că Dodon și socialiștii nu diferă deloc de ceilalți politicieni din Moldova în ceea ce privește conflictul transnistrean. Aceasta este principalul reproș față de cei care construiesc prioritățile în lucrul cu Moldova și Transnistria. Prioritatea noastră în această situație, chiar și în problemele interne ale Moldovei, este Transnistria. Dacă vom păstra Transnistria și o vom susține, vom avea atunci un as incontestabil, inclusiv pe influența asupra politicii din Moldova. De fiecare dată când ne vom implica în intrigile interne ale Moldovei, ne vom dezamăgi”, a conchis Zatulin.