OSCE a calificat alegerile parlamentare din Republica Moldova ca fiind corecte, în cadrul cărora s-au respectat drepturile fundamentale ale omului. Declarația a fost făcut de către președintele consiliului de observatori ai OSCE la alegeri, George Tsereteli, în cadrul conferinței de presă, în care au fost prezentate rezultatele monitorizării procesului electoral.

„Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și drepturile fundamentale au fost, la general, respectate”, a declarat George Tseriteli.

Potrivit observatorilor, neregulile cele mai mari s-au referit la transportarea organizată a alegătorilor din Transnistria.

O carență a fost nepermiterea votării cu pașapoartele expirate în condițiile în care anunțul că acest lucru va fi imposibil a fost făcut cu 6 săptămâni înainte de alegeri.

OSCE-ul a criticat și faptul că partidul de la guvernare a folosit resursa admisnitrativă în scopuri electorale.

Potrivit rezultatelor preliminare, PSRM va avea în noul Parlament 33 de mandate, PD-ul va avea 31 de mandate, „ACUM” va avea 27, iar Partidul „Șor” – 7. Trei mandate revin candidaților independenți.

ppAmintim că, într-o conferință de presă, Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că alegerile au fost fraudate și au solicitat observatorilor internaționali să nu recunoască scrutinul din 24 februarie.