Oamenii legi spun că mai multe persoane au fost trase la răspundere și amendate după ce mai mulți concurenți electorali au filmat în timp ce erau ținta unor incidente sau provocări. Deși în comunicatul Poliției nu se spune despre ce concurent electoral este vorba, putem spune că este vorba despre blocul ACUM care ieri a venit și cu o scrisoare în care condamnă acțiuni de intimidare și persecutare a concurenților electorali din partea ACUM în circumscripțiile electorale uninominale.

Într-un comunicat al Poliției R. Moldova, sunt relatate trei cazuri care s-au soldat cu procese - verbale.

„Ca urmare a examinării faptelor sesizate ce au avut loc în comuna. Băcioi, organul constatator apreciind probele administrate în raport cu circumstanțele constatate ale cauzei, a întocmit în privința cet. P.V și U.I câte un proces-verbal cu privire la contravenţie în baza art. 354,  Cod contravenţional (Huliganism nu prea grav), cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în mărime de 10 unități convenționale.

Cu referire la cazul înregistrat ce vizează incidental din or. Sîngera, organul constatator a întocmit în privința cet. T.M și I.V câte un proces-verbal cu privire la contravenţie în baza art. 354, Cod contravenţional (Huliganism nu prea grav), cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în mărime de 10 unități convenționale.

În ce priveşte incidentul din or. Codru, organul constatator a întocmit în privința cet. A.A și B.S câte un proces-verbal cu privire la contravenţie în baza art. 354, Cod contravenţional (Huliganism nu prea grav), cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în mărime de 20 și respectiv 10 unități convenționale”, se spune în comunicat. 

Incidentele au fost relatate de membrii blocului ACUM, în or. Sângera de Inga Grigoriu în or. Codru și Băcioi - Andrei Năstase.

În acest context, Poliția solicită repetat concurenților electorali cât și simpatizanților acestora, cetăţenilor prezenți la orice întrunire în caz de careva încălcări electorale, sau alt gen, să facă imediat sesizare și să prezinte probele pe care le dețin, să sprijine autoritățile în investigarea și sancționarea celor care încalcă legea.

„De asemenea, cerem concurenților electorali să ne informeze din timp în privința evenimentelor electorale publice, astfel încât să putem desfășura efective de polițiști care să vegheze la bună lor desfășurare și evitarea oricăror incidente. În acest sens, la nivelul national, Politia a luat încă de zilele trecute decizia de a spori efectivele de polițiști care asigură bună desfășurare a evenimentelor electorale publice”, se mai spune în comunicatul IGP. 

Amintim că blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS au sesizează organele de drept, observatorii internaționali dar și ambasadele acreditate din R. Moldova în legătură cu „inițierea unei campanii de intimidare și persecutare a noastră și a concurenților electorali din partea ACUM în circumscripțiile electorale uninominale, acțiuni ce sunt direct încurajate, susținute și provocate de exponenții Partidului Democrat, a căror activitate este supravegheată și excesiv tolerată de organele de poliție”.