Partidul politic „Șor” încalcă prevederile Codului Electoral cu privire la condițiile și modul de susținere financiară a campaniilor electorale. Cel puțin asta reiese din raportul financiar al concurentului electoral, unde apare o persoană juridică care a trecut pragul maxim de donații cu 100%.

Concurenții electorali au prezentat rapoartele financiare pentru a 4-a săptămână din campania electorală. În actul prezentat de Partidului politic „Șor”, la capitolul donații din partea persoanelor juridice, se observă că EXFACTOR-GRUP SRL a donat 1 milion 390 de mii de lei, ceea ce cotravine legislației. 

Conform Codului Electoral, la articolul 41, aliniat (e), plafoanele donațiilor din partea persoanelor fizice şi juridice în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală constituie 50 şi, respectiv, 100 de salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv. 

Salariul mediu lunar pe economie în anul 2019 este la 6.975 de lei.

Un simplu calcul matematic relevă faptul că 100 de salarii medii lunare pe economie, care este suma maximă posibilă a donațiilor din partea persoanelor juridice, reprezintă 697 de mii 500 lei. Amintim că anterior, candidatul Partidului politic „Șor” a fost exclus din campania electorală pentru alegerile locale anticipate pentru încălcarea legislației electorale prin susținerea financiară din partea unor cetățeni străini.

Redacția Deschide.MD a scris și despre candidatul Partidului „Șor” care nu a declarat niciun venit de la locul de muncă pentru anul 2018. În schimb, pretendentul la fotoliul parlamentar a declarat 60.000 euro din donații primite la ziua sa de naștere.