Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării.

Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută după o serie de întâlniri cu locuitorii raionului Orhei, în cadrul Caravanei Electorale a PDM.

„Legea spune că se votează cu acte valabile. Uneori, CEC a venit cu anumite excepţii menite să încurajeze Diaspora să voteze cu paşapoartele expirate, fiindcă acest lucru era în favoarea partidelor pro-europene. Însă noi am fost criticaţi de OSCE, că nu avem voie să creăm condiţii diferite pentru cetăţeni. Dacă cetăţenii care locuiesc în Moldova votează cu acte valabile, aceeaşi regulă trebuie aplicată şi în cazul moldovenilor din Diasporă”, a spus Andrian candu, într-o intervenţie live pe Facebook.

Candu a spulberat şi speculaţiile opoziţiei, privind dorinţa unui număr mare de moldoveni din Diasporă de a vota în baza unor acte expirate. Candu a făcut trimitere la alegerile prezidenţiale din 2016.

„În 2016, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în afara ţării au votat 138 350 de cetăţeni. Cu actele expirate au votat doar 135 de persoane”, a mai spus Andrian Candu.

În opinia speakerului, opoziţia deja simte că va acumula un scor sub aşteptări la alegerile din 24 februarie, de aceea a început să se victimizeze şi să acuze PDM de o presupusă fraudare a scrutinului. „Am impresia că oponenţii noştri simt deja că vor pierde alegerile sau că vor acumula un scor mult mai mic, de aceea inventează foarte multe lucruri. Noi am decis să facem o campanie curată, noi nu criticăm concurenţii electorali, dar tot noi suntem blamaţi în stânga şi în dreapta”, a precizat preşedintele Parlamentului.

ppAmintim că reprezentanți ai blocului electoral ACUM au fost prezenți în fața Comisiei Electorale Centrale unde au desfășurat o acțiune publică de protest intitulată „Vot interzis=Alegeri fraudate”. Principala nemulțumire a protestatarilor a fost enunțată de Maia Sandu, liderul PAS prezent la acțiune. Potrivit ei, faptul că moldovenii din diaspora care nu au acte de identitate valabile nu vor putea vota reprezintă o încălcare a Constituției.

SURSA: abcnews.md