Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah face campanie electorală în Turcia pentru Partidul Socialiștilor. Mai mult decât atât, aceasta spune că a avut o înțelegere cu autoritățile turcești ca niciun găgăuz să nu fie atins de atorități, dacă va vota socialiștii.

Despre acest lucru scrie nokta.md care postează și un clip video unde este înregistrat bașacanul în timp ce dă indicații la o întâlnire cu diaspora găgăuză din Turcia pe cine să voteze la alegerile din 24 februarie.

„În data de 24 februarie, trebuie să ieşim la vot şi să votăm pentru partidul care ne ajută pe noi, găgăuzii – Partidul Socialiştilor. La finele acestui eveniment veți primi pliante electorale unde este scris cum trebuie să votați, unde trebuie să votați și cum să votați”, spune de pe scenă Vlah. 

Aceasta îi îndeamnă pe găgăuzi din Turcia să boicoteze participarea la referendumul republican: „Vor fi patru buletine, pentru că sunt și pentru referendum. Să luați doar două buletine. Alte două buletine nu le luați. Să luați buletinul cu partide și să votați partidul socialiștilor. Mai luați un buletin cu candidații pe circuscripții și votați tot candidații socialiști”.

Nokta mai scrie că pentru participanții la întâlnire au fost amenajate mese bogate și a fost aranjată o zonă fotografică. Anunțurile despre întâlnirile bașcanului cu diaspora au apărut în prealabil pe paginile rețelelor de socializare, însă Vlah nu spune nimic despre agitația electorală făcută socialiștilor în cadrul întâlnirilor sale cu diaspora, în schimb postează imagini video cu mesele întinse în cinstea vizitei sale. 

  

Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală (CEC) a atenționat Președinția Republicii Moldova asupra inadmisibilității implicării în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și a aplicat sancțiune sub formă de avertisment Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM) pentru utilizarea resurselor administrative.

Totodată, CEC a recomandat concurentului electoral Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” să se abțină de la utilizarea resurselor administrative prin intermediul Președinției Republicii Moldova.

Contactați de Deschide.MD, reprezentanții CEC au declarat că Comisia nu se autosesizează, dar dacă va fi depusă o contestație în scris atunci aceasta va fi examinată.